Na današnji dan osnovan je Antifašistički front žena

Na današnji dan 1942. godine na oslobođenoj teritoriji Bosanskog Petrovca osnovan je Antifašistički front žena (AFŽ). Antifašistički front žena Jugoslavije osnovan je na Prvoj zemaljskoj konferenciji žena na kojoj je učestvovalo 166 delegatkinja iz cele Jugoslavije. AFŽ je predstavljao jedinstvenu organizaciju svih žena Jugoslavije i važan faktor u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Bio je to najmasovniji pokret žena na našim prostorima i šire, koji je na izvanredan način doprinio borbi protiv fašizma, općoj ravnopravnosti žena, ali i slobodi i emanipaciji jugoslovenskog društva u cjelosti. Svojim učešćem u Narodnooslobodilačkoj borbi žene su izborile legitimitet najveće revolucijske tekovine, a to je ravnopravnost, navodi se u arhivu „Da živi AFŽ!“ koji je pripremila organizacija Crvena.

Žene su u toku Drugog svetskog rata dale ogroman doprinos borbi za oslobođenje. U redovima Narodnooslobodilačke vojske borilo se oko 100.000 žena od kojih je 25.000 poginulo, 40.000 ranjeno, dok je 3.000 žena ostalo nesposobno za rad. Partizansku spomenicu je dobilo 3.344 žena, a 91 žena je postala Narodna herojka.

Iako je AFŽ vremenom postao značajan društveno-politički faktor socijalističke Jugoslavije, 1953. godine je odlukom Narodnog fronta ukinut.

Prethodni članak

Crna Gora: da li će preporuka Strazbura pomoći u borbi protiv uništavanja Skadarskog jezera

Za sada bez dogovora o povećanju zarada u Pošti

Sledeći članak