Na javnoj raspravi u Novom Sadu predstavnici MUP-a ponovo čitaju odredbe Nacrta umesto da odgovaraju na konkretna pitanja zabrinutih građana

U toku je prva od tri javne rasprava o Nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima, koja se održava u Novom Sadu.

Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima je za građanstvo i organizacije za zaštitu ljudskih prava sporan po toliko osnova da je i na javnoj raspravi bilo teško izdvojiti najproblematičnija mesta, pa se traži njegovo potpuno povlačenje.

Građani su, između ostalog, izrazili zabrinutost zbog odredbe nacrta po kojoj će MUP angažovati takozvanu pomoćnu policiju. Kada je u julu demonstrante okupljene ispred Banovine tokom donošenja GUP-a za Novi Sad privatno obezbeđenje tuklo, davilo, i protivzakonito privodilo – a predstavnici MUP-a im tom prilikom pomagali dodajući im lisice – građani Novog Sada su iz prve ruke stekli utisak o tome kako izgleda parapolicija. Privatno obezbeđenje, od kojih su pojedini ranije tuženi zbog nanošenja teških telesnih povreda, a uprkos tome angažovani u Interseku, je, naime, za potrebe obezbeđivanja Banovine od građana angažovala niko drugi nego skupština grada.

Na pitanje građana „Da li postoji mogućnost da u pomoćnoj policiji budu takvi ljudi?“, ili da se pomoćna policija tako ponaša prema građanima, predstavnici MUP-a odgovaraju:

„Nemam mandat da komentarišem konkretne slučajeve“, nego samo ono što stoji u zakonu, kao da zakon ne reguliše vrlo konkretan život u državi.

„Pogledajte uslove“, „Ovo su uslovi za osnivanje radnog odnosa“, „Pogledajte uslove“, ponavljaju i ponavljaju policijski službenici umesto odgovora na pitanja građana, ponavljajući time i scene sa konferencije za medije koju je MUP o zakonu organizovao 19. decembra. Pored ovog, u odgovore koji su najviše razgnevili prisutne, bar kada je ova tačka nacrta u pitanju, spadaju i:

„Mi ćemo njih angažovati samo kada za to postoji potreba“, i „Ja vas razumem, ali ovakvo rešenje postoji u Sloveniji i Hrvatskoj. Mi se moramo orijentisati prema zemljama u regionu sa kojima sarađujemo“.

Malo je reći da građane nije umirilo upoređivanje sa Slovenijom, Hrvatskom i Mađarskom, niti pominjanje migrantske krize, budući da je poznato da policija u ovim zemljama nad izbeglicama sprovodi izuzetno surov tretman, kršeći ljudska prava, a tom prilikom često „ne ostaje dužna“ ni predstavnicima domaćih i međunarodnih organizacija za pomoć izbeglicama, kao ni novinarima.

„Građani nisu osposobljeni da rade vaš posao“, smatra predstavnica OSNE, „Volela bih da znam koji će to građani raditi posao Ministarstva“. Učesnici u javnoj raspravi su predlagali i da se, umesto povremenog angažovanja neobučenih „Ilija Čvorovića”, policijski profesionalci ne šalju u penziju sa 55 godina, ako za njima postoji realna potreba.

Građani su takođe pokušali da saznaju da li će zabrana okupljanja, koja se takođe definiše nacrtom zakona, biti primenjivana da bi se onemogućili protesti za zaštitu životne sredine i/ili odbranu imovine, poput onih u Gornjim Nedeljicama.

Kako javlja Portal 021, desetak narodnih poslanika opozicije je zahtevala da se Zakon o policiji potpuno povuče iz procedure. Oni predlažu da se formira nova radna grupa i tako napiše novi zakon o policiji kojim bi se rešila sporna pitanja. U protivno, najavljuju se protesti.

Podsetimo, Nacrt Zakona o policiji je objavljen početkom decembra, uprkos tome što je organizacijama civilnog društva koje sarađuju sa MUP-om na pitanjima regulisanja biometrijskog nadzora nadležno ministarstvo prethodno saopštilo da se ne očekuje da se on uskoro nađe u proceduri. Javni uvid je prvobitno organizovan u minimalnom zakonskom roku i u vreme praznika, sa javnim raspravama koje će se održati između 21. i 27. decembra, za vreme godišnjeg odmora međunarodnih institucija. Nakon negativne reakcije javnosti i civilnog društva javni uvid je produžen do 22. januara.

I.K.

Prethodni članak

Mogući masovni radnički protesti u Boru

U Dadincima straže, odgovornima krivične prijave, institucijama zahtevi za poništenje građevinske dozvole

Sledeći članak