Nacionalizujte energetske kompanije, poručuju vlastima britanski sindikati

Na vesti o rastu profita energetskih kompanija i eksploziji cena energenata britanski sindikalni savez „Kongres sindikata“ je reagovao pozivom da se energetske kompanije nacionalizuju.

„Ministri moraju da učine više da povećaju plate u privredi i trebalo bi da prevedemo energetske kompanije u javno vlasništvo kako bismo smanjili račune za osnovne energetske potrebe.“

Izjava generalnog sekretara Kongresa sindikata (TUC) Fransisa O‘Grejdija usledila je nakon vesti o basnoslovnim profitima kojima se diče energetske kompanije dok građani ne znaju kako će da pokriju troškove goriva i grejanja usled vrtoglavog rasta cena energenata.

Početkom sedmice mediji su objavili da je Britiš petrol (BP) u drugom kvartalu tekuće godine u odnosu na prvi kvartal utrostručio svoj profit, koji sada iznosi 7 milijardi funti, i da će ta kompanija polovinu tog iznosa isplatiti vlasnicima deonica.

Druge energetske kompanije, poput Šela, Sentrike i Britiš gesa, su takođe zabeležili rast profita, čemu je Vlada velikodušno doprinela obezbedivši im poreske olakšice nakon izbijanja rata u Ukrajini i pratećih potresa na tržištu energenata.

I, dok deoničari energetskih kompanija trljaju ruke, većina britanskih građana može samo da gleda bledo u projekcije troškova domaćinstava za energiju za narednu zimu. Prema svežoj računici kompanije Kornvol Insajt, ti troškovi bi mogli da postignu 3600 funti mesečno po domaćinstvu. Da bismo razumeli koliki je to skok u cenama, treba da imamo u vidu da je do prošlog oktobra država ograničavala te troškove na 1400 funti mesečno.

„Britanska ekonomija ne radi u korist radnika i njihovih porodica. Prava kriza nije u tome što rastu cene, već u epidemiji nekontrolisanog profitiranja“, izjavila je Šeron Grejem ispred sindikata Junajt.

Direktorka kampanje „Naše je“ (We Own It) Ket Hobs je izjavila da to što naftne i gasne kompanije basnoslovno profitiraju dok ljudi ne znaju kako će da plate račune predstavlja sipanje soli na ranu.

„Vlada treba da se posveti osnivanju kompanije za pružanje energetskih usluga koja će biti u javnom vlasništvu i kompanije u državnom vlasništvu koja će da proizvodnji energiju iz obnovljivih izvora“, rekla je Hobs za Morning star.

A.J.

Prethodni članak

Linglong: Ne ispuštamo otpadne vode u Begej

Đureinović: Rehabilitacija Kalabića skandalozan primer revizije istorije

Sledeći članak