Nastavlja se bahatost direktora Doma zdravlja Palilula prema zaposlenima

Mnogobrojni roditelji ostali su zatečeni vešću da je voljena i cenjena pedijatrica dr Biljana Đurić Stojanović iz Doma zdravlja Palilula, zbog svoje „nepodobnosti“ premeštena u Dom zdravlja Borča.

Još jedno u nizu samovoljnog i bahatog ponašanja v.d. direktora Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“, Palilula, Aleksandra Stojanovića, odnosi se na aktuelni slučaj premeštanja dečijeg lekara dr Biljane Đurić Stojanović, iz ogranka Stara Palilula, u knez Danilovoj ulici, u ogranak Borča.

Slučaj koji je proteklih dana potresao kako zaposlene ove zdravstvene ustanove, tako i mnogobrojne roditelje čiju je decu dr Đurić brižljivo lečila godinama, iznova pokazuje osionost predstavnika vlasti koji su, kao kadrovi vladajuće partije, postavljeni da vode javne institucije.

Direktor Stojanović, koji je u statusu v.d. od početka svog mandata, protivno zakonu koji nalaže da period na koji se imenuje vršilac dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, te da ista osoba ne može biti dva puta postavljena za vršioca dužnosti, iza sebe ima nekoliko krivičnih prijava kao i slučajeva mobinga i beskrupuloznog ponašanja prema zaposlenima pomenutog doma zdravlja, zbog čega se vode i brojni sudski postupci protiv njega.

Vest o tome da je doktorka Đurić naprasno „premeštena“, nakon 23 godine provedene na istom radnom mestu, juče se proširila na društvenim mrežama među njenim pacijentima, zatečenim roditeljima koji su preko noći ostali bez pedijatra od poverenja.

Tako se i novinar, autor i voditelj emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“, Zoran Kesić, u autoskom tekstu za portal N1, kao roditelj osvrnuo na vest da je dr Biljana Đurić Stojanović, prebačena u drugi ogranak DZ Palilula. Govoreći u svoje lično ime ali i u ime mnogobrojnih roditelja, opisao je njen posvećeni rad sa decom i istakao žaljenje i bes zbog ovog nepravednog premeštaja:  

„Gotovo mitski status među zahvalnim roditeljima i poštovanje i autoritet među kolegama ovaj iskusni pedijatar Doma zdravlja Palilula stekla je upravo zahvaljujući svojoj posvećenosti, ljubavi prema poslu i malim pacijentima i često čeličnim živcima u odnosu sa zabrinutim mamama i tatama.“

On je istakao da zna da govori u ime nebrojenih roditelja naglasivši da su „imali sreće“ što su „naleteli baš na nju“ i dodao:

„I znam da govorim u ime doktorkinih koleginica i kolega iz Palilule kada kažem „žao mi je što je Đurićka oterana, besan sam, razočaran, nemoćan, ali nemam prava da bar glasno ne kažem šta mislim o ovoj nepravdi“.

I majka dva dečaka koji su godinama pacijenti dr Đurić, Sandra Spasovski-Janković, za Mašinu je dala izjavu o ovoj vesti koja je s pravom razgnevila mnoge roditelje:

„Ima jedna pedijatrijska ordinacija u Beogradu ispred koje sa bebama i malom decom čekaju i brkati tinejdžeri, jer ne žele da menjaju doktorku. Ima jedna doktorka koja, iako radi za državnu platu, daje svoj privatni broj telefona svojim pacijentima, pa je zovu zabrinuti roditelji nedeljom uveče, kad je na bolovanju ili godišnjem odmoru. Ima jedna žena čija porodica ima nebrojeno članova, jer je svi svojatamo kao najrođenijeg. Ima jedna žena koju sam zvala telefonom iz Grčke, Turske i Crne Gore, nekad sa glupim pitanjima i uvek je sve rešila i sve nas smirila.“

Ova zabrinuta mama za doktorku Đurić kaže da nije samo osoba koja leči našu decu, već da je ona postala „most između neizvesnosti i mira, između straha i sigurnosti“ i dodala:

„Suočeni sa vestima o njenom proterivanju od strane bahatih službenika vlasti, postavljamo sebi pitanje: da li da dižemo revoluciju ili selimo dečije kartone u Borču. Jer trećeg nema.“

Na činjenicu da ova cenjena doktorica uskoro dobija nove pacijente, osvrnuo se i pomenuti novinar Zoran Kesić, čestitajući im na dobijanju posvećenog pedijatra:

„Da se razumemo, blago Borčancima! Ljubomorno im čestitam, dobili su posvećenog, iskusnog i brižnog pedijatra, dobili su sigurnost, oslonac i utehu koja se nikakvim novcem kupiti ne može.“

„Nastaviće ova žena da radi posao koji voli, nemojte sumnjati u to, ali ostaje gorak ukus nepravde, nemoći i poraza,“ zaključio je.

Da li će nadležne institucije, među prvima Ministarstvo zdravlja, konačno reagovati u ovom slučaju i smeniti pomenutog vršioca dužnosti, te onemogućiti dalje neprofesionalno i osiono ponašanje pojedinih direktora koji se prema javim institucijama ponašaju kao da je njihova privatna svojina, ostaje da se vidi u narednim danima.

V.K.

Prethodni članak

Minimalac povećati za 10, pa 20%, zahtevaju potpisnice Deklaracije o plati za život

Usvojen rebalans budžeta – pljuni pa zalepi ekonomska politika

Sledeći članak