Nastavljaju se predatorske prakse izvršitelja u slučaju Dragane Milisavljević

„Ove vesti o Dragani delimo pre svega kao glas o nepravdi koja ju je zadesila i podsećanje na to da su institucije sistema zatajile u ovom slučaju, a da su mnogobrojni pokušaji građana da odbrane Draganu ostali bez odgovora,“ stoji u saopštenju ULUS-a.

Iz Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) javljaju da je prošlo pet meseci od trenutka kada je Dragana Milisavljević, njihova osamdesetdvogodišnja članica, izbačena na ulicu.

Kako su saopštili, Dragana i dalje privremeno stanuje kod prijateljice, budući da je ostala bez jedinog krova nad glavom.

Ovakvoj situaciji je prethodila dugogodišnja borba na sudu koju je Dragana izgubila, čime je započet postupak izvršenja preko izvršiteljske kancelarije Mirjane Dimitrijević, o čemu smo na Mašini pisali u proteklom periodu.

Tokom 2021. godine ULUS se pridružio akcijama za sprečavanje iseljenja koje su organizovane zajedno sa ZA Krov nad glavom i mnogim Draganinim komšijama, kolegama i ostalim solidarnim građanima.

Foto: ULUS

Pored organizovanja protestnih akcija oslikavanja Draganinih vrata i izvođenja pesme, a nakon njenog brutalnog iseljenja u julu 2022. održavanja serije razgovora i oslikavanja panoa dijagramima izvršiteljskog nasilja u Galeriji ULUS, ovo umetničko udruženje uradilo je niz koraka kako bi dalje pomogli svojoj članici:

 „Kao strukovno udruženje osnovali smo komisiju koja je trebalo da zaštiti vrednu dokumentaciju o restauratorskim radovima Dragane Milisavljević, kao i umetnička dela koja je imala. Umesto toga, advokat Branko Božinović je uz nadzor izvršiteljke organizovao stručnu procenu ovih vrednosti kako bi se od nje naplatili troškovi izvršnog postupka. Sledi aukcija umetničkih dela, još jedno mučno poglavlje u Draganinom stradanju,“ naveli su u saopštenju.

Kako saznajemo, Dragani Milisavljević su tek u petak 9. decembra, o njenom trošku, vratili lične stvari, dok su vredniji umetnički radovi zadržani da bi se od njih naplatili troškovi izvršnog postupka.

Kako iz ULUS-a objašnjavaju, Dragana je početkom septembra uplatila troškove čuvanja stvari po dostavljenom obračunu od strane advokata Božinovića i to u ukupnom iznosu od 212.000,00 dinara kada je stekla uslove da joj se stvari vrate. Ipak, stvari joj bivaju vraćene tek nakon tri meseca. Oni kažu da većinu stvari koje je advokat Branko Božinović držao „predstavljaju stvari koje ne smeju da se prodaju u izvršnom postupku, jer su stvari bez kojih čovek ne može da živi, a zakon o izvršenju i obezbeđenju ih taksativno i nabraja“, a po uplati troškova prestaje osnov za njihovo držanje.

„Dok je stvari držao nezakonito, a po saznanju da su Dragani stvari veoma značajne, podneo je predlog da se namirenje izvršnih troškova sprovede tako što će se stvari popisati i prodati, te sve do momenta donošenja zaključka o namirenju troškova popisom i procenom Draganinih stvari  od strane javnog izvršitelja sve stvari se drže nezakonito, a posle donošenja rešenja nezakonito se drže stvari koje su izuzete od postupka izvršenja, a koje čine većinu stvari.“

Foto: ULUS

Ono što iz ULUS-a naglašavaju jeste da Dragani Milisavljević nisu potrebni mehanizmi socijalne pomoći, već pravično vraćanje stana koji je ispravno i po zakonu stekla:

„Mi stojimo uz Draganu Milisavljević kao njeni sugrađani i kolege,“ naveli su i informisali javnost da je profesorka u penziji u Barajevo 9. decembra došla sama „sa tri solidarne žene (advokatica, umetnica i aktivistkinja ZA Krov nad glavom), i dobila je svoje stvari tek posle višesatnog stajanja na kiši“.

V.K.

Prethodni članak

Uprkos apelima: Ministarstvo kulture i dalje ne raspisuje javne konkurse niti rešava dugovanja samostalnim umetnicima

Zakon o policiji se ponovo povlači iz procedure

Sledeći članak