Ne davimo Beograd: Vlast pravi lažne zelene organizacije da bi smanjila podršku koaliciji MORAMO

SNS registruje lažne zelene organizacije da bi zbunio i izmanipulisao birače, smatraju iz Ne davimo Beograd

Pokret Ne davimo Beograd utvrdio je da je proteklih meseci osnovano nekoliko organizacija sa imenima i opisima sličnim identitetu članova koalicije MORAMO i Savezu ekoloških organizacija Srbije (SEOS). U pitanju su, između ostalih, udruženje  „Pokret zeleno-leva koalicija“ i „Pokret zelena revolucija“, koji dele identičan statut, a za koje se u saopštenju NDBG navodi da svojim imenima navode građane da pretpostave da se radi o zeleno-levoj koaliciji MORAMO. Problematičan je i „Pokret zelena Akcija“, čije ime podseća na ime Otvorene građanske platforme Akcija, kao i „Savez ekoloških organizacija zelenih Srbije“, koji se, kako upozorava NDBG, samo jednom rečju razlikuje od imena Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

„Osnovna uloga ovih organizacija je da zbune medije, javnost i birače. Oni se predstavljaju nekada kao protivnici režima, nekada kao saradnici, ali pravi cilj im je da unesu zabunu i tako odvrate ljude od podrške autentičnim političkim organizacijama zelenih. Vlast ne zna kako da reši problem zagađenja ili kako da unapredi našu životnu sredinu, ali zato vrlo dobro zna kako da podmeće, laže i izaziva haos. U tome su najbolji“, izjavio je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd u saopštenju, poručujući da je ovo znak da se režim plaši da će izgubiti na izborima.

Iz Ne davimo Beograd podsećaju i na postojanje organizacije „Savez90/Zelenih Srbije“, koji je nastao promenom imena Konzervativne stranke. Pokret NDBG je nedavno upozorio na to da se radi o lažnoj ekološkoj organizaciji, a zatim i razotkrio njenu mrežu botova, čiji komentari su, kako se navodi, preplavili profile NDBG na društvenim mrežama

„Profili sa kojih su objavljivani napadi su imali srpska imena, ali su kao profilne slike koristili fotografije profesionalnih modela. Tako se lica komentatora mogu naći na sajtovima poput shopomania, istockphoto, pinterest, a neke su čak i domaći mediji bliski vlasti, kao što je Na dlanu, koristili za ilustracije pojedinih članaka“, navode iz NDBG, dodajući da je njihov pokret na meti sličnih napada već godinama. Na postojanje stranke „Savez90/Zelenih Srbije“ reagovala je i Evropska partija zelenih:

„Svesni smo postojanja lažnih zelenih aktera u Srbiji koji koriste vizuelni identitet evropskih Zelenih i drugih evropskih zelenih partija, ali smo uvereni da će građani sami prepoznati legitimne zelene aktere, čije akcije govore više od populizma oportunistista“, navodi se u njihovoj reakciji.

I.K.

Prethodni članak

Uber i Deliveroo su pravi poslodavci, a ne servis za samozaposlene, pokazuje analiza Evropske konferencije sindikata

Sindikati u Srbiji rodno neravnopravni

Sledeći članak