Nezadovoljni radnici Fijata pokrenuli proteste u Kragujevcu

Nezadovoljni ishodom pregovora sa Vladom i rukovodstvom Fijata, radnici ove kompanije su u podne otpočeli sa protestima u Kragujevcu koje su ranije najavili. Već za danas je najavljena jednosatna blokada ulaza u grad dok se od ponedeljka najavljuje radikalizacija protesta.

Jedna od kapija Fijatove fabrike u Kragujevcu

„Konačno su se ljudi opametili, sabijeni smo uza zid, jedino nam je ulica ostala, od ponedeljka će biti organizovane blokade na bitnijem mestima“, izjavio je Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata Fijat plastika za N1.

U razgovoru za N1 ovaj sindikalac je pojasnio da Vlada nije zaštitila ni invalide rada.

„Hoće sve da nas teraju u Slovačku, radničke logore, u firmu koju neće niko da radi, u Trnavi niko neće da radi, oni šalje Srbe i Rumune odavde, kao najgora radna snaga“, rekao je Miljković.

On je objasnio da je i dalje jedan od uslova koji radnici traže za otpremnine 1000 evra po godini staža kako je bilo i pre nekoliko godina kada je ukinuta treća smena u fabrici.

„Ja sam čuo da se (za rad u inostranstvo) prijavilo 100 i nešto ljudi. To je mali broj, nema ni blizu onome što oni traže, ogromna većina nas ostaje ovde. Vlada ako ima novca, 48 miliona evra da da stranom poslodavcu da nas otpusti, imaju novac da nas drže na minimalcu dok ne nađemo drugi posao“, izjavio je Miljković za N1.

On smatra i da su radikalne mere neophodne.

„Samo radikalne mere, blokade, protesti, mogu da opamete našu vladu. Nama je cilj da radimo, nismo mi krivi što ne radimo, kriv je poslodavac. Danas kada završimo skup, idemo na Krst, blokiramo ulaz u Kragujevac na sat vremena, a od ponedeljka, biće mnogo radikalnije“, naglasio je Miljković.

M.M.

Prethodni članak

Stručnjaci i aktivisti zahtevaju da se građanima objasni šta donosi novi GUP Beograda

Levičar i bivši gerilski borac Gustavo Petro izabran je za predsednika Kolumbije

Sledeći članak