NKSS zahteva smenu beogradske sekretarke za kulturu

Izvor: Nezavisna kulturna scena Srbije
Izvor: Nezavisna kulturna scena Srbije

Nezavisna kulturna scena Srbije zahteva ostavku sekretarke za kulturu grada Beograda i poništavanje konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi.

U saopštenju koji je izdala Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) osuđuje se „sprovođenje konkursa za kulturu na klijentelistički i netransparentan način“.

NKSS navodi da rezultati ovogodišnjeg konkursa ukazuju na zloupotrebe, koje i pored analiza prošlogodišnjeg konkursa i preporuka koje je ova asocijacija uradila, nisu otklonjene već produbljene.

Rezultati konkursa su naročito nepovoljni za vaninstitucionalne aktere koji godinama ili ne dobijaju podršku od Grada ili je ona toliko mala da se dovodi u pitanje opstanak programa koji su od šireg značaja za kulturu Beograda.

S druge strane, kako se navodi u istom saopštenju, „očigledan je porast broja novoosnovanih i javnosti potpuno nepoznatih organizacija s registrovanim širokim spektrom delatnosti“. Ovim se otvara pitanje regularnosti konkursa ali i toga šta zapravo grad u kulturi finansira ukoliko dugogodišnji programi, prepoznati kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj sceni, ne dobijaju podršku.

NKSS je najavio da će po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja zatražiti uvid u celokupnu konkursnu dokumentaciju nakog čega će napraviti analizu.

Rezultati beogradskog konkursa za kulturnu produkciju su objavljeni pre nekoliko dana.

Prethodni članak

Ako ne znate pitajte drugaricu

Događanje spomenika

Sledeći članak