Nobelovom nagradom za ekonomiju odlikovan naučni rad o minimalnoj zaradi

Dejvid Kard koji je dokazao da povećanje minimalca ne dovodi do smanjenja broja radnih mesta jedan je od dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

Profesori američkih univerziteta Dejvid Kard, Džošua Engrist i Gvido Imbens dele ovogodišnju Nobelovu nagaradu za ekonomiju za njihov pionirski rad u upotrebi prirodnih eksperimenata.

Prirodni eksperimenti koriste situacije iz stvarnog života kako bi utvrdili uticaj vladinih odluka. Rad trojice nagrađenih je rešio metodološke probleme u dobijanju preciznih zaključaka o uzročno-posledičnim vezama na osnovu prirodnih eksperimenata.

Dobitnici nagrade „pokazali su da prirodno eksperimentisanje može dati odgovore na pitanja koja su ključna za društvo, poput toga kako minimalna plata ili razmere imigracije utiču na tržište rada”, deo je objašnjenja Nobelovog komiteta ovogodišnje nagrade za ekonomiju.

Kard je nagrađen za njegov empirijski doprinos ekonomiji rad. On se proslavio naučnim radom u kojem je proučavao da li povećanje minimalne zarade u Nju Džerziju sa 4,25 dolara na 5,25 dolara po satu 1992. košta radna mesta u industriji brze hrane.

Suprotno rasprostranjenom mišljenju, Kard i njegov kolega ekonomista Alan Kruger otkrili su da se zaposlenost u restoranima u Nju Džerziju povećala nakon povećanja minimalne plate.

Kardov rad je korišćen kao argument za uvođenje minimalaca u Velikoj Britaniji krajem 1990-ih.

Engrist i Imbens za njihov metodološki doprinos analizi uzročno-posledičnih veza na osnovu prirodnih eksperimenata.

U oceni zajedničkog doprinosa Karda, Engrista i Imbensa nauci Nobelov komitet je izjavio da su njih trojica dali revolucionaran doprinos empirijskom radu u ekonomiji.

A.J.

Prethodni članak

Osnovni pojmovi o kolektivnom pregovaranju

Građani i novinari najčešće žrtve povreda digitalnih prava u Srbiji

Sledeći članak