Novi medijski napadi na levičarske aktiviste

Protestna šetnja u Novom Sadu na kojoj je Matković održao govor; Foto: Dragana Prica / 021

Još jedan levičarski aktivista našao se poslednja dva dana pod organizovanim i sinhronizovanim pritiskom desničarskih organizacija koje preko svojih medija plasiraju neistine i lažne optužbe o pojedincima i organizacijama kojima pripadaju.

Nakon što je sajt Prismotra Aleksandra Matkovića okarakterisao kao „ekstremnog levičara“ i izdvojio, kako nam je sam Matković rekao, niz netačnih informacija – kao što je ona da je „organizator protesta“ i da je „napadao patriote“ – njemu je praktično nacrtana meta na čelu, pa mu je tokom celog prekjučerašnjeg dana prećeno na društvenim mrežama.

Međutim, to je bio samo početak: nakon što je Prismotra objavila tekst, nekoliko domaćih veb portala je prenelo originalni tekst. Među njima RTV Pančevo, Dunav televizija, nacionalist.rs, TV Rubin, novosadski.info, pa info24.rs i drugi. Drugim rečima, sasvim je očigledno da je u pitanju organizovana kampanja protiv jednog levičarskog aktiviste.

Ovaj desničarski portal, kao i neki slični, se sistematski bave targetiranjem aktivista i aktivistkinja, pa tako Matković nije ni prvi ni jedini koji se našao na meti ovog portala.

Zanimljivo je da je prvi sporni tekst pisan kao providno defamacijsko sredstvo i da targetira jednog od učesnika protesta koji su se odvijali poslednjih dana. To nam je i potvrdio sam Matković:

Kao i svi ostali, protestvovao sam i stao u odbranu zdravstva koje se raspada zbog manjka ulaganja a portal Prismotra je plasirao lažni podatak da sam ja vođa i organizator protesta, što očigledno nije tačno jer je smešno čak i pretpostaviti da proteste kao što su ovi u Srbiji organizuje jedna osoba.

Matković je dodao i da je pomenuti portal zloupotrebio činjenicu da se on nalazi na istraživačkom boravku u Nemačkoj na univerzitetu Humbolt da bi plasirao lažnu informaciju da njega obučavaju nekakve organizacije ne bi li narušavao red u Srbiji.

O portalu Prismotra je pre par meseci pisala i Cenzolovka, kada se na meti ovog, kako se kaže u tekstu, fantomskog portala našla Novosadska novinarska škola.

Naravno, cela stvar podseća i na nešto manje suptilnu regulaciju potencijalno opasne pobune koja se razvija poslednjih dana, pa je stoga indikativno da se defamacija Matkovića dešava u trenutku kada su i trojicu aktivista organizacije „Krov nad glavom“ uhapsili i po kratkom postupku osudili na trideset dana zatvora. Aktivisti su u međuvremenu pušteni nakon protesta ispred centralnog zatvora u Beogradu.

Koliko je javnosti poznato, takva kazna nije izrečena nikome drugome, a kamoli toliko urgentno. To je poseban problem imajući u vidu „temeljnost“ sudije koji je osudio levičarske aktiviste za samo nekoliko sati, a isti je taj sudija u slučaju Siniše Malog bio toliko temeljan da je propustio da zapazi da se slučaj približava zastarevanju pa je na kraju i zastareo.

Ostaje utisak da prorežimske snage nesrazmerno vrše pritisak na levičarske organizacije, odakle i dolazi najveći otpor sistemu – uprkos naizgledno potpuno marginalnoj poziciji levice u Srbiji danas.

S.A.

Prethodni članak

Milijardu ljudi strahuje od gubitka doma

Treba da se borimo za sve ljude koji su nepravedno osuđeni, poruka je današnjeg protesta ispred Vlade

Sledeći članak