Novi pritisci na sindikalce u Juri

Pogon fabrike Jura u Rači
Pogon Jure u Rači; Foto: Marko Risović / Kamerades

Poverenik sindikata u fabrici Jure u Leskovcu, Predrag Stojanović, je ponovo dobio pretnje otkazom. Ovog puta, zato što je za medije govorio o opasnostima rada u toj fabrici tokom epidemije.

Kako javlja portal JugMedia Stojanović je 12. juna dobio upozorenje u kome se navodi da je povredio radnu disciplinu time što je „lažno ili netačno izveštavao ili iznosio lažne činjenice“.

Stojanović se i ranije suočavao sa pritiscima i pretnjama upravo zbog svog sindikalnog rada. Nešto od tih pretnji je opisao i za Mašinu sredinom maja:

Jedan od Korejaca iz menadžmenta dao je čak sebi za pravo da prođe tu gde sam ja radio pored mašine i pokaže rukom onako u predelu vrata kao da će da me zakolje. Prijavio sam to policiji, ali ništa nije bilo. U Višem javnom tužilaštvu u Leskovcu tužilac je rekao da nema osnova da pokrene istragu iako sam imao svedoke.

Još početkom godine kada je pokušao da formira sindikat Stojanović je naišao na jak pritisak od strane menadžmenta kompanije koja je poznata po antisindikalnom ponašanju.

Početkom februara je rukovodstvo saznalo da pokušavam da napravim sindikat. Odmah je došao ceo glavni menadžment s pravnom službom, i tražili su da razgovaraju sa mnom. Sat i petnaest minuta je trajao razgovor, pitali su me zašto sam napustio savet radnika, šta se dešava u fabrici, kako se menadžeri ponašaju, i sve sam im rekao.

Stojanoviću sada prete zbog navodnog iznošenja netačnih informacija, dok je zapravo rukovodstvo fabrike, podržano od strane lokalne vlasti, uporno odbijalo da pooštri mere zaštite u jeku epidemije.

M.M.

Prethodni članak

Zbog poplava uvedena vanredna situacija u većem broju opština u Srbiji

Zašto civilna zaštita u Srbiji ne funkcioniše?

Sledeći članak