Novinarska udruženja i sindikati traže smenu članova REM-a

Novinarska i medijska udruženja i sindikati traže pokretanje postupka za razrešenje članova Saveta REM-a zbog dugogodišnje aktivnosti koja je u suprotnosti sa članom 5. Zakona o elektronskim medijima.

Nakon što je REM doneo odluku o dodeli dozvole za pokretanje televizije Informer na kablovskim i IPTV mrežama tokom veoma burnog perioda u kojem celo društvo raspravlja o „nasilju“, koje je često i na stranicama dnevnog lista Informer, gotovo sva medijska udruženja i sindikati su stali iza zahteva da se smeni Savet REM-a.

„Regulatorno telo za elektronske medije definitivno je obesmislilo svoje postojanje jer se osiono suprostavlja zakonima koji uređuju rad ovog tela, kao i podzakonskim aktima koje je sam REM usvojio“, stoji u saopštenju medijskih organizacija.

Potpisnici ovog zahteva podsećaju da je Informer šampion u kršenju Etičkog kodeksa novinara – samo u periodu od oktobra 2022. godine do kraja januara 2023. godine ovaj tabloid je 512 puta prekršio Kodeks. I pored toga Informer je od početka 2020. godine dobio najmanje 18,3 miliona dinara javnog novca na konkursima za medijske projekte.

Dodatni problem je to što je „Insajder tim“, izdavač Informera koji je zatražio dozvolu i za emitovanje televizijskog programa, tu dozvolu i dobio bez podnetog elaborata, pa nije sasvim jasno na osnovu čega su članovi REM-a uopšte i izneli svoj sud.

Kap koja je prelila čašu

U saopštenju medijskih i novinarskih udrženja i sindikata stoji da je odluka o dodeli dozvole Informeru samo poslednja u nizu pokazatelja „nelegalnog i nelegitimnog ponašanja REM-a“.

„Podsećamo, iako su stručne službe REM-a svakog meseca beležile brojne prekršaje u emitovanju svih televizija koje imaju nacionalnu dozvolu za emitovanje, a posebno Pink i Hepi, REM im je prošlog leta ponovo dodelio dozvole za nacionalno pokrivanje. Ove televizije se nisu pridržavale prethodnog elaborata koji je sadržao obavezno emitovanje dečijeg i naučno-obrazovnog programa. Sa istom praksom nastavili su i u novom ciklusu što pokazuje najnoviji izveštaj REM-a predstavljen na prošlonedeljnoj sednici Odbora za kulturu i informisanje u kojem se konstatuje da je za tri meseca ove godine udeo dečjeg programa u ukupnom programu na Pinku bio oko 0,02%, a na Hepiju 0,01%. Kada su prošle godine konkurisali za novu dozvolu, predstavnici televizije Hepi obećali su da će im udeo dečjeg sadržaja biti 5% od ukupnog programa dok su predstavnici Pinka obećali da će kulturni, dečji i naučno-obrazovni program biti zastupljen sa minimum 20% u programu“, navode medijske organizacije.

Potpisnice ovog zahteva smatraju da da je jedino rešenje da članovi i članice Saveta REM-a kolektivno podnesu ostavke usled neostvarivanja odredbi zakona, zanemarivanja javnog interesa i promocije političkog uticaja vlasti.

„Koalicija za slobodu medija smatra da ovakvo selektivno korišćenje javnog dobra predstavlja uvredu za zdrav razum i novinarsku profesiju jer pokazuje selektivnu primenu zakona i pravila, tj. da pravila ne važe za privilegovane medije u službi vladajućeg režima. Ova odluka je najava daljeg sunovrata medijske scene u Srbiji, koja će doprineti daljem kulturnom i svakom drugom propadanju celokupnog društva. Umesto medijskog pluralizma, dobili smo nastavak medijskog mraka i zato zahtevamo da članovi REM-a kolektivno podnesu ostavku“, kaže se u saopštenju.

Zahtev za smenu članova REM-a potpisali su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, AOM, ANEM, Slavko Ćuruvija Fondacija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Lokal press, AS Medija, Sindikat novinara Srbije, GS KUM „Nezavisnost“.

M.M.

Prethodni članak

„Naravno da se traži ostavka Saveta REM-a, ljudi su prepoznali da je ta institucija sluga vlasti“, rekla je članica saveta REM-a Judita Popović

Rodno osetljiv jezik i njegova upotreba u svakodnevnom govoru

Sledeći članak