O pravima žena na nasleđivanje imovine razgovaramo u novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa

U novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa (DIP), koja će biti emitovana u ponedeljak, autorka Slavica Trifunović razgovara sa Katarinom Ranković iz Ženskog udruženja kolubarskog okruga, o pitanju nasleđivanja imovine, frazama poput „žensko dete tuđa kuća“, razlici između izjave odričem se i ne prihvatam se imovine i pritiscima koje žene trpe od strane porodice zbog kojih se odriču imovine.

Muška i ženska deca su još od perioda posle Drugog svetskog rata izjednačena kada je nasleđivanje imovine u pitanju. Međutim, u našem društvu i dalje postoji običaj u kojem primat u nasleđivanju imaju muški članovi porodice i da bi žena ukoliko je nasledila imovinu, iste trebalo i da se odrekne u korist muškog srodnika, najčešće brata.

Ovo će biti tema sledeće epizode podkasta Devojka iz predgrađa (DIP) koji možete pratiti na portalu Mašina. Razgovor sa Katarinom Ranković iz Ženskog udruženja kolubarskog okruga možete poslušati u ponedeljak, a prethodne epizode podkasta možete pronaći na ovom linku.

Najviše boli nedostatak ljubavi

Katarina Ranković, sa kojom je autorka razgovarala, kaže da ovakav odnos prema ženskom detetu šalje poruku o nedostatku ljubavi, što je mnogo gore i više boli od činjenice da nisu nasledile imovinu.

„Ono što je sigurno jeste da svakoj toj ženi nije stvar u tome da ona nije nasledila imovinu i da ona nije upisana kao vlasnica zemlje ili imovine već je taj odnos porodice prema njoj kao ženskom detetu, kao nekome ko će otići i ko nije donekle dovoljno vredan njihove pažnje, najveći problem. Iznenađujuće je i čini se da ih to, zapravo, najviše boli, taj nedostatak pa možemo slobodno da kažemo i ljubavi od svoje porodice“, rekla je Ranković.

Podkast možete slušati na portalu Mašina, kao i na platformama Anchor.fm, Spotify, Youtube, a sve u vezi sa podkastom možete pratiti na društvenim mrežama Devojke iz predgrađa, na Fejsbuk i Instagram profilu pod nazivom Podcast DIP.

Prethodni članak

Četvrta presuda u korist Dragane Arsić

Rio Tinto želi da pokrene izgradnju rudnika litijuma sudskim putem, upozoravaju iz međunarodne ekološke organizacije

Sledeći članak