Od maja isplata osnovnog dohotka za najugroženije u Španiji

Plaza Mayor, Madrid; Foto: Sebastian Dubiel / Wikipedia

Vlada Španije najavila je da će u maju započeti sa isplatom osnovnog dohotka za najsiromašnije kako bi se izborila sa posledicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Kako prenosi El Pais, procene su da će za oko tri miliona najugroženijih stanovnika biti izdvojeno oko 5,5 milijardi evra na godišnjem nivou za ovu meru.

Iako su mediji sa engleskog govornog područja prvobitno preneli vest da će vlada uvesti univerzalni osnovni dohodak, ipak je reč o targetiranom programu.

Novac će prevashodno biti namenjen nezaposlenima i svima koji su usled krize ostali bez redovnih prihoda. Isplate će se u periodu od nekoliko meseci nastaviti i za one koji u međuvremenu uspeju da pronađu posao. Plan je da osnovni dohodak postane trajni novčani dodatak domaćinstvima sa niskim primanjima i da se sa isplatom nastavi i nakon završetka pandemije.

Pravo na osnovni dohodak u iznosu od oko 500 evra mesečno imaće pojedinci koji žive sami i imaju mesečne prihode niže od 200 evra mesečno, odnosno svaki član domaćinstva sa dvoje odraslih koji ukupno imaju manje od 450 evra mesečno. To znači da će četvoročlana porodica sa dvoje dece moći da računa na oko hiljadu evra mesečno od španske vlade. Procene su da je iznos dovoljan za mesečno pokrivanje osnovnih životnih potreba.

Treba imati u vidu da je početkom prošle godine vlada povećala minimalnu zaradu sa 736 na 900 evra, što je najveće povećanje minimalne zarade u toj državi u protekle četiri decenije, a početkom 2020. minimalna plata je dodatno povećana i sada iznosi nešto više od 1100 evra mesečno.

Plan je da se osnovni dohotak u početku finanisara zaduživanjem kod Evropske centralne banke. Po završetku krize, najavljeno je uspostavljenje drugačijeg poreskog sistema, usmerenog ka većem oporezivanju bogatih kako bi se nastavilo sa finansiranjem osnovnog dohotka bez daljeg uticaja na javni dug.

Pedro Sančez (PSOE) i Pablo Iglesias (Podemos); Izvor: Wikipedia

Trajno usvajanje ove mere pomoglo bi ne samo da se ostvari pravičnija i pravednija raspodela dohotka, već i da omogući efikasnije funkcionisanje naše ekonomije, osiguravajući dovoljan nivo unutrašnje potražnje. Najbolji način da se smanji javni dug je da se obnovi unutrašnji rast, rekao je lider Podemosa Pablo Iglesijas povodom usvajanja ove mere u intervjuu za New Statesman.

Procene su da će zbog ekonomske krize nastale usled pandemije koronavirusa nezaposlenost u Španiji skočiti na 20,8% i da će bruto društveni proizvod opasti za oko 8%. Španija je jedna od najpogođenijih država pandemijom koronavirusa sa preko 190 hiljada zaraženih i oko 20 hiljada smrtnih slučajeva.

Španska Vlada je već preduzela niz mera kako bi zaštitila stanovništvo od posledica krize. Već na početku krize su nacionalizovane privatne bolnice. Radnici koji su ostali bez posla tokom epidemije primaju naknade za nezaposlene, bez obzira da li su uplaćivali socijalno osiguranje, dok su kompanije oslobođene plaćanja poreza za zaposlene koji su privremeni višak.

Svi koji su ostali bez posla ili redovnih primanja imaju pravo na odloženo plaćanje hipoteka i računa za komunalne usluge, dok kompanije ne smeju da primenjuju bilo kakve disciplinske mere prema zaposlenima koji odsustvuju sa posla jer moraju da čuvaju decu ili starije.

L.P.

Prethodni članak

Na današnji dan je osnovano sportsko društvo Radnički

Kada tržište diktira eutanaziju

Sledeći članak