Održan skup podrške smenjenim tužiteljkama „Ne damo naše Laure“

U Beogradu je održan drugi skup podrške tužiteljkama koje su smenjene nakon hapšenja odgovornih u EPS-u.

Skup je počeo u 15 časova ispred zgrade Vlade Srbije a završen je oko sat vremena kasnije ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva. Održan je i minut ćutanja „mrtvim institucijama“.

Okupljenima se u ime organizatora protesta obratio advokat Čedomir Kokanović. On je ponovio zahtev da se tužiteljke Jasmina Paunović i Bojana Savović, koje su premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Odeljenje za opšti kriminal, vrate na stara radna mesta. Zahteva se i smena višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, njegove zamenice Brankice Marić, te republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. Za ispunjenje zahteva dat je rok od pet dana.

„Tužiteljke su obespravljene samo zato što su pokušavale da rade svoj posao i pružale otpor svom šefu Nenadu Stefanoviću“, izjavio je na protestu advokat Ivan Ninić, kako prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsetimo, zamenica javnog tužioca Bojana Savović je premeštena nakon što je predmet koji je u posebnom odeljenju vodila doveo do hapšenja šest lica koja se sumnjiče za to da su oštetili Elektroprivredu Srbije za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. Njena koleginica Jasmina Paunović, koja je radila na drugom delu istog predmeta, premeštena je iz posebnog odeljenja nakon što je odbila naređenje nadređenih da za svaki korek traži njihovo odobrenje. Za ovu naredbu Paunović je ocenila da „zadire direktno u samostalnost i integritet“ tužilaca.

Protest i na njemu iznete zahteve podržava deo opozicije, uključujući pokret NE davimo Beograd, stranku Zajedno, Demokratsku stranku, Narodnu stranku i druge, kao i Sindikat zaposlenih policije i brojne organizacije civilnog društva. Prethodni protest zbog smene tužitelji održan je u subotu, 15. februara, a gotovo svi zamenici tužioca u u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu potpisali su peticiju sa sličnim zahtevima.

I.K.

Prethodni članak

Ispovesti žena u medijima su „hronika propasti privatnog života“

Otpušteni agencijski radnici kragujevačkog Vodovoda nakon obustave rada

Sledeći članak