Održano je prvo ročište po tužbi vlasnika Galensa protiv ekoloških aktivista

Ekološki aktivisti smatraju da štite javni interes i da je pitanje da li će to sud prepoznati.

Danas je održano prvo ročište po kolektivnoj tužbi Sanje Petrić i Nebojše Petrića, vlasnika Galensa, protiv Dragane Arsić i aktivista iz Pokret Odbranimo šume Fruške gore i Fruškać, javlja portal 021.

Uoči suđenja, ispred Osnovnog suda u Novom Sadu okupilo se nekoliko desetina građana i aktivista koji su došli da podrže Arsić i ostale aktiviste kojima prete novčane kazne, dok se za Arsić traži i zatvor.

Povod za današnje ročište je jedno od pet tužbi, koliko je bračni par Petrić ukupno podneo – dve kolektivne protiv ekoloških pokreta i tri protiv Dragane Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Pokret Odbranimo šume Fruške gore i Fruškać, udruženja koja se fokusiraju na zaštitu Fruške gore, su ranije naveli da je cilj Galensa s ovim tužbama da izvrši pritisak i zastraši ove organizacije, kao i da obeshrabri ostale građane i udruženja i zataška neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja.

Područje Fruške gore o kojem je reč je brdo Kesten na kojem je Sanji Petrić dozvoljena izgradnja ugostiteljskog kompleksa od sedam hiljada kvadratnih metara.

Prema svedočenju aktivista bračni par Petrić je ogradila brdo Kesten žicom i time je ujedno blokirao tri javna puta koji prema tome ne mogu biti deo ničijeg privatnog vlasništva.

„Tri javna nekategorisana puta su blokirana, a gospodin Petrić je rekao prošle godine da će kao čovek koji je i sam ljubitelj prirode dozvoliti prolaz planinarima tradicionalnim planinarskim stazama. Vidimo kako to izgleda. Pet kilometara žice oko brda govori sve“, izjavila je ranije aktivistkinja Dragana Arsić za portal 021.

Aktivisti su u znaku protesta presekli žicu koja blokira jednog od dotičnih puteva što je dovelo do jedne od tužbi odnosno današnjeg ročišta.

Tužilačka strana je insistirala da je peredmet spora protivzakonito uništavanje imovine, dok tuženi aktivisti argumentuju da je reč o javnim nekategorisanim putevima, te da se oni ne mogu blokirati, niti je asfaltiranje zakonito što je takođe izvršeno u slučaju jednog od puteva. Odrana je zatražila od suda da se saslušaju svedoci koji su prisustvovali protestnoj šetnji prilikom koje je žica presečena, o čemu će se sud naknadno odlučiti.

Sledeće ročište na kom će biti saslušane stranke u postupku, Sanja Petrić i Dragana Arsić, zakazano je za 24. maj u 10 časova.

Dragana Arsić je za medije prokomentarisala da ekološki pokreti štite javni interes i da je sada pitanje „da li će sudstvo prepoznati [javni] karakter ovih tužbi“, prenosi 021.

Ukupna vrednost tužbenih zahteva Galensa prema dva ekološka udruženja iznosi oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“.

Prema podacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, područje Kestena se nalazi u zaštićenoj zoni nacionalnog parka Fruška gora, u granicama Ekološki značajnog područja „Fruška gora i Koviljski rit“ ekološke mreže Srbije, kao i unutar izdvojenog staništa strogo zaštićenih vrsta Kesten kod Rakovca, piše portal 021.

A.J.

Prethodni članak

Njegovo veličanstvo g($)en i legalizovanje surogat materinstva

Pokret za stambenu jednakost alarmirao Specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za pravo na adekvatno stanovanje

Sledeći članak