Onemogućena dostava respiratora Kubi, zemlji koja daje značajan doprinos borbi protiv pandemije

Glasilo Centralnog komiteta Komunističke partije Kube Granma je 13. aprila objavilo da je zdravstvenom sistemu te zemlje onemogućena dostava respiratora koji su ključni u borbi sa ozbiljnijim slučajevima COVIDa-19 kao posljedica višedecenijskih američkih sankcija.

zastava kube

Imtmedical AG i ACUTRONIC Medical Systems AG su dva švajcarska proizvođača sa kojim je Medicuba, kubanska firma za uvoz lijekova i medicinske opreme, imala ugovore o isporuci. Obje firme je preuzela Vyaire Medical Inc, najveći svjetski proizvođač respiratorne opreme u svijetu čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako je preuzimanje firmi obavljeno još sredinom 2018. godine, tek prije nekoliko dana su obje firme objavile da obustavljaju sve privredne odnose sa Medicubom, navodi Eugenio Martínez Enríquez, kubanski Ministar spoljnih poslova. Kubanski diplomata dalje upozorava da američke sankcije onemogućavaju kupovinu lijekova i medicinske opreme iz SAD koji su ključni za opstanak javnog zdravstva te zemlje, pogotovo sad kad se odvija borba protiv virusa korona.

Ovaj novi udarac administracije Donalda Trumpa na zdravstvo male ostrvske zemlje, koja ima 814 zaraženih slučajeva virusa i 24 smrtna, je uslijedio samo satima nakon poziva direktora Svjetske zdravstvene organizacije, Tedrosa Adhanom Ghebreysusa, da se sankcije privremeno suspenduju pošto su hiljade života u pitanju.

U međuvremenu je Trumpova administracija obustavila finansiranje te svjetske organizacije dok se „ne ispita uloga SZO u ozbiljnom lošem postupanju i prikrivanju širenja virusa korona“ u trenutku kad SAD imaju rekordan broj smrtnih slučajeva upravo zbog sistemske nepripremljenosti zdravstva za borbu sa pandemijom.

Uprkos šezdesetogodišnjoj američkoj blokadi Kube koja proizvodi ogroman ekonomski pritisak na socijalističku zemlju, uključujući i javno zdravstvo (prošlogodišnja šteta samo u tom polju iznosi 160 miliona dolara), od progresivnih politika se ne odustaje: visokih budžetska ulaganja u kvalitetno besplatno zdravstvo dostupno svima i međunarodne zdravstvene pomoći drugim zemljama, prvenstveno siromašnim.

Ovogodišnja prvomajska parada je otkazana, javne institucije su zatvorene, međugradski prijevoz je zaustavljen, javna okupljanja u svrhu zabave su zabranjena, dok se nova pravila fizičkog distanciranja i higijene disciplinovano sprovode.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel objašnjava prioritet tamošnjih vlasti u borbi sa virusom: „U korist nam idu javni zdravstveni sistem za sve, požrtvovana naučna zajednica i efikasan sistem civilne zaštite, partija i vlada koji drže Kubance i Kubanke u centru pažnje.“

Pored visokih izdavanja za zdravlje vlastitog stanovništva, kubanske vlasti nastavljaju da šalju solidarnu medicinsku pomoć drugim zemljema i u uslovima trenutne pandemije, spašavajući živote. Dvadeset medicinskih brigada koje nose ime po Henry Reeveu, američkom dobrovoljcu u kubanskoj borbi za nezavisnost protiv Španije, a koje se sastoje od 425 doktora, 722 medicinskog osoblja i 50 tehničara, su angažovane po cijelom svijetu u borbi protiv COVID-19, dokazajući da je naprednije ustrojstvo prioriteta itekako moguće.

N.P.

Prethodni članak

Velike kompanije zloupotrebljavaju mere hitne ekonomske pomoći

Solidarna kuhinja – pomoć najugroženijima

Sledeći članak