Opozicija u skupštini Beograda traži izbore

Predstavnici opozicionih odborničkih grupa su održali konferenciju za štampu na kojoj su naveli razloge za zahtevanje prevremenih izbora.

„Svakim danom ostanka na vlasti garniture SPS-a i SNS-a imamo manje šanse da se izborimo sa klimatskim promenama i svakim danom njihovog ostanka na vlasti ekonomske nejednakosti će se produbljivati. Zagađenje vazduha neće biti rešeno, stanovanje će ostati nepriuštivo, saobraćaj će nastaviti da stoji, nastaviće se betoniranje zelenih površina, investitorski urbanizam će divljati, i neće biti mesta u vrtićima za decu“, izjavio je Dobrica Veselinović iz odborničke grupe MORAMO – Za dobar grad – Ne davimo Beograd – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Izbor za našu opštinu – platforma Solidarnost – Forum Roma Srbije.

Zato će, po njegovim rečima, jedanaestu sednicu skupštine grada obeležiti dve reči: „Ostavka. Izbori“.

Predstavnici odborničkih grupa: BeDem – Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, „Pravac Evropa“ (SSP-PSG-PREOKRET-SLOGA), MORAMO – Za dobar grad – Ne davimo Beograd – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Izbor za našu opštinu – platforma Solidarnost – Forum Roma Srbije održali su pred početak sednice zajedničku konferenciju za štampu na kojoj su govorili o lošim rezulatima gradskih vlasti i razlozima zbog kojih zahtevaju prevremene izbore.

Oni su se složili sa ocenom republičkih poslanika da se Srbija nalazi u teškoj društvenopolitičkoj krizi, kao i u konstataciji da su se predstavnici vlasti oglušili o zahteve građana iznete na protestima Srbija protiv nasilja, a pre svega na zahtev da se stane na put nasilnim praksama u političkom i ekonomskom životu i svakodnevici građana.

Umesto radikalnih reformi, građani su dobili uveravanja da sistem nije zakazao, podsetio je Veselinović.

„Zbog svega ovoga, mi danas kao i mnogo puta do sada kažemo: Ostavka. Izbori. Danas smo ujedinjeni u zahtevu za vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima kao jedinim načinom da naše društvo izađe iz duboke moralne i političke krize u koju je upalo i krene putem ozdravljenja. Zato danas kažemo. Ostavka. Izbori“, izjavio je na konferenciji za medije predstavnik odborničke grupe Moramo.

Konferencija je održana u sredu, 13. septembra, ispred zgrade stare Republičke skupštine u Beogradu.

I.K.

Prethodni članak

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine smanjen za 4 milijarde dinara, upozorava Koalicija 27

Motive treba da utvrdi policija i tužilaštvo, kaže Predrag Voštinić

Sledeći članak