Otkaz predsedniku Samostalnog sindikata Jure Predragu Stojanoviću je nezakonit, presudio je Apelacioni sud

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Osnovnog suda u Leskovcu da je otkaz predsedniku Samostalnog sindikata Jure Predragu Stojanoviću bio nezakonit.

Predrag Stojanović

Kako je saopštio Savez samostalnih sindikata Srbije time je, stavljena tačka na ovaj višegodišnji sudski postupak, vođen od aprila 2021. godine, kada je Stojanoviću menadžment leskovačke Jure otkazao ugovor o radu.

Iako je Osnovni sud u Leskovcu, juna 2023. godine, doneo presudu u korist sindikalnog lidera, kompanija je podnela žalbu Apelacionom sudu koji je sada konačno i zatvorio slučaj progona sindikalnih predstavnika u južnokorejskoj kompaniji.

Podsećamo da su problemi ovog sindikalca započeli još 2020. godine u jeku pandemije koronavirusa kada je Stojanović zahtevao mere zaštite nakon što se veliki broj radnika i radnica u fabrici zarazio. To je bio i početak sindikalnog organizovanja u ovoj kompaniji što je poslovodstvo pokušalo agresivno da zaustavi.

„Jedan od Korejaca iz menadžmenta dao je čak sebi za pravo da prođe tu gde sam ja radio pored mašine i pokaže rukom onako u predelu vrata kao da će da me zakolje. Prijavio sam to policiji, ali ništa nije bilo. U Višem javnom tužilaštvu u Leskovcu tužilac je rekao da nema osnova da pokrene istragu iako sam imao svedoke“, pričao je pre četiri godine Stojanović novinarima Mašine.

Sindikat metalaca Srbije, čiji je Stojanović član, ističe da je pravda zadovoljena i izražava nadu da će kompanija prestati sa nepravilnostima prema zaposlenima, te da će se, jačanjem Samostalnog sindikata na čelu sa Predragom Stojanovićem, izboriti za bolje uslove rada i zaštitu svih radnika u kompaniji Jura.

M.M.

Prethodni članak

Ponovo kasne rezultati konkursa Ministarstva kulture

Ekonomija znanja da se upravlja finansijskim tokovima i umenja da se vrte točkovi i kablovi

Sledeći članak