Peti protest za bezopasan vazduh: traže se hitne mere

U nedelju je u Beogradu održan peti protest za bezopasan vazduh u organizaciji inicijative Eko straža.

Protest za bezopasan vazduh u Beogradu

Nekoliko hiljada ljudi se 13. novembra prošetalo od Predsedništva Srbije do Trga Republike u Beogradu, gde su im se obratili predstavnici lokalnih inicijativa iz Smedereva, Bora, Šapca, Homolja, Petrovca na Mlavi, Čačka, Valjeva, prigradskih opština Beograda, predstavnica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i profesor Vladimir Đurđević.

Beograd se godinama zimi nalazi među najzagađenijim gradovima na svetu, a zagađenje u industrijskim centrima, naročito Smederevu i Boru, stanovništvo dovodi u veliki rizik od oboljevanja od kancera. Stručnjaci i aktivisti za zaštitu životne sredine podsećaju na to da u Srbiji od zagađenja život izgubi 15.000 ljudi, dok mnogi trpe posledice koje zagađenje ostavlja na kardiovaskularni, respiratorni, i druge organske sisteme.

Protest za bezopasan vazduh u Beogradu
Protest za bezopasan vazduh u Beogradu; Foto: Marko Miletić / Mašina

Organizator protesta Bojan Simišić skrenuo je pažnju i na to da su u parlamentu prošle sedmice postavljeni uređaju za prečišćavanje vazduha uprkos tome što vlasti tvrde da zagađenje nije dramatično.

Profesor Đurđević je, kako prenosi Balkan Green Energy News, upozorio na to da se u Srbiji ne poštuju zakoni o zaštiti životne sredine čija adekvatna primena bi smanjila broj žrtava zagađenja za 3 do 4 hiljade.

Protest za bezopasan vazduh u Beogradu
Protest za bezopasan vazduh u Beogradu; Foto: Marko Miletić / Mašina

Iz Eko straže su pred protest izrazili uverenje da same demonstracije „neće rešiti pitanje vazduha i pogotovo se neće srušiti truo sistem koji gnjili već 30 godina, ali će biti jedna važna prolazna tačka u izgradnji zemlje iz pepela. Mi hoćemo prodisati i ovaj truli sistem će pasti, ali brzina toga je direktno srazmerna od borbe koju pružamo“.

Okupljeni građani su nosili transparente na kojima je pisalo „Stop ekološkom izbeglištvu“, „Pažljivo diši, opasno po život“ i sl.

I.K.

Prethodni članak

Milostinja ili odšteta: kako će kolonijalne zemlje globalnom jugu kompenzovati ekonomske posledice klimatskih promena?

Mnoštvo nas u nama samima – Poetika vremena u knjigama Ani Erno

Sledeći članak