Peticija da se 3. maj proglasi Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava

Viktimološko društvo Srbije pokrenulo je peticiju da se 3. maj proglasi Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava.

„Na ovaj način želimo da se svake godine setimo svih nastradalih u masovnim ubistvima koja se se dogodila u Srbiji i pošaljemo poruku javnosti i državi da ovako tragični događaji ne smeju da se ponove. Posebno želimo da naglasimo da ne smemo da zaboravimo nastradale 3. maja 2023. godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i 4. maja 2023. godine u Malom Orašju i Duboni”, za Mašinu kaže Milica Luković Radaković iz Viktimološkog društva Srbije (VDS).

Luković Radaković ispred VDS poziva sve građane i građanke Srbije podrže peticiju, kako bi u što kraćem vremenskom roku prikupili što veći broj potpisa i kako bi zahtev da se 3. maj proglasi danom sećanja na žrtve masovnih ubistava uputili Vladi Republike Srbije.

„Smatramo da je pokretanje ove inicijative od opšteg društvenog značaja i verujemo da ćemo na ovaj način zajedno doprineti kolektivnom pamćenju i izgradnji kulture sećanja”, navodi sagovornica Mašine.

Peticija za prikupljanje potpisa za podršku ovoj inicijativi se nalazi na sledećem linku.

Takođe, peticija je dostupna i na sajtu VDS (www.vds.rs), kao i na društvenim mrežama VDS (Facebook i Instagram nalogu).

A.G.A.

Prethodni članak

Inicijativa A 11: U Srbiji 21. veka nedopustiva rasna mržnja prema Romima

Intervju sa Goranom Lukićem iz Radničkog savetovališta: „U našoj kancelariji se govori međunarodni jezik eksploatacije“

Sledeći članak