Podržite osnivanje prvog digitalnog arhiva građanskih protesta

Udruženje „Arhiv javnih skupova“ radi na stvaranju digitalnog arhiva protesta i drugih javnih skupova, dostupan javnosti. Podržavanjem njihovog projekta doprinosite objektivnom procenjivanju društvenih događaja i borbi za dostojanstvo činjenica.

Poslednjih godina svedočili smo raznim protestima, ali usled medijskih preterivanja naviše ili naniže, bilo je teško utvrditi koliko je zaista ljudi učestvovalo u tim događajima.

Krajem 2018. godine, tokom tada započetih protesta „Stop krvavim košuljama”, Aleksandar Gubaš, Vladimir Nikolić i Dušan Čavić su nezavisno jedni od drugih pokušavali da utvrde tačan broj učesnika tih protesta. U potrazi za realnim brojkama pokazalo se da su one uvek negde između procena koje iznose sukobljene strane.

Posle velikog interesovanja za njihove procene tokom protesta „Srbija protiv nasilja”, osnovali su udruženje „Arhiv javnih skupova.

Misija udruženja je stvaranje digitalnog arhiva protesta i drugih javnih skupova, dostupan svim zainteresovanim građanima.

„Materijal koji smo do sada obradili predstavlja dragocen resurs za temeljito istraživanje istorije i  efikasnosti građanskog aktivizma. Mi smo voljni da tom istraživanju doprinesemo arhiviranjem tog materijala i objektivnim procenama. Naš arhiv bio bi potpuno otvoren za saradnju sa svim naučnim institucijama i pojedincima koje zanima tema građanskog aktivizma na ulici, kao i za one koji žele da se iz sentimentalnih razloga podsete događaja u kojima su učestvovali“, navodi se u tekstu njihove kampanje.

Arhiv bi bio formiran kao veb sajt, sa pratećim Jutjub kanalom i besplatnim edukativnim paketom „Građanski merač skupova”, za sve koji su zainteresovani da i sami procenjuju veličinu javnih skupova u svojoj sredini.

Isto tako, svako ko je u posedu odgovarajućeg vizuelnog materijala, posebno iz medijski manje pokrivenih sredina, mogao bi da bude saradnik i kontributor Arhiva, time dokumentujući i događaje van radara medijske pažnje.

Za osnivanje Arhiva im je potreban izvestan budžet koji bi većinom bio utrošen na opremu. Njihovu ideju možete podržati putem platforme Donacije.rs, uplatom na tekući račun Arhive javnih skupova i deljenjem objava na društvenim mrežama.

Prethodni članak

Svedoci smo nasilja nad mladima, ali ono ih samo motiviše da se dalje bore

Devojka iz predgrađa: STEM i prirodne nauke kao sredstvo borbe protiv opresije

Sledeći članak