Pokrenuta kampanja za zaštitu mentalnog zdravlja na radnom mestu

Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju suicida „Srce” pokrenuo je kampanju #NijeDeoPosla u svrhu pokretanja razgovora o mentalnom zdravlju u radnom okruženju.

Iz Centra „Srce” navode da često zaboravljamo na jedno od osnovnih radnih prava – pravo na zaštitu mentalnog zdravlja. Problemi štetni po mentalno zdravlje sa kojima se suočavamo na radnom mestu su brojni, a samo neki od njih su: fokus na poslovni uspeh, umesto na zaposlene; loša kultura komunikacije, neadekvatno upravljanje, prekratki rokovi i preveliko radno opterećenje i različite vrste uslovljavanja i zlostavljanja zaposlenih.

Prema nedavnom istraživanju Centra „Srce”, više od polovine zaposlenih ima neke mentalne poteškoće izazvane poslom, dok je čak svaki deseti zaposleni na poslu doživeo neku vrstu diskriminacije u vezi sa mentalnim zdravljem.

Zato je pokrenuta kampanja #NijeDeoPosla, a iz Centra „Srce” kažu da žele da pokrenu otvoreni i široki razgovor o drastičnim posledicama netretiranja ovih problema, o ogromnoj šteti koju trpimo kao pojedinci, kolektivi i društvo u celini, kao i o mogućim rešenjima.

„Clij nam je da svi zajedno pokrenemo na delovanje udruženja poslodavaca, sindikate, resorne institucije, stručnjake za mentalno zdravlje, organizacije civilnog društva i medije – sve koji imaju značajnu ulogu u rešavanju ovog problema”, navodi ova organizacija.

„Srce” poziva sve građane i građanke da se pridruže kampanji i da na svojim društvenim mrežama podele video „Nije deo posla”.

A.G.A.

Prethodni članak

Da li će se menjati dužina porodiljskog odsustva?

Industrija štrajkbrejkera i razbijanja sindikata

Sledeći članak