Šesti dan protesta. Policija hapsi nenasilne aktiviste. KNG poziva na protest ispred zatvora.

Igor Šljapić na demonstracijama u Beogradu; Foto: Nemanja Pančić / Kamerades

Sinoć je policija u Beogradu uhapsila trojicu aktivista Združene akcije Krov nad glavom koji su učestvovali u protestima prethodnih dana.

Šesti dan protesta u Beogradu, iako je bio miran, završilo se hapšenjima, i to nenasilnih aktivista koji učestvuju u akcijama sprečavanja prinudnih iseljenja.

Igor Šljapić, Vladimir Mentus i Mario Marković uhapšeni su sinoć u Beogradu, saopštila je Združena akcija Krov nad glavom putem društvenih mreža.

KNG je, takođe putem društvenih mreža, pozvao na „Protest za oslobađanje svih političkih zatvorenika“, koji će se održati 13. jula u 17h u Beogradu ispred zatvora u Bačvanskoj ulici br. 14.

Šljapić i Mentus su privedeni na demosntracijama iako su, kako javlja KNG, samo mirno protestovali. Marković je, pak, uhapšen tokom obavljanja svog posla dostavljanja hrane biciklom.

Hapšenja su bila samo početak nasilnog ophođenja policije prema ovim aktivistima, koje se iz nepravednog ubrzo pretvorilo u brutalno. Mentusa su policajci pretukli prilikom hapšenja, zatim mu je izrečena – ne pritvor – već zatvorska kazna u trajanju od 30 dana. Šljapić je takođe po hitnom postupku osuđen na 30 dana zatvora.

Izvor: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook

U slučaju obojice aktivista KNG, obrazloženje privođenja i osude je da su oni vređali policajce, saznajemo iz saopštenja Združene akcije. Takođe, u oba slučaja, jedini svedoci su bili policajci koji su izvršili privođenja, a ovi aktivisti su osuđeni su bez prisustva advokata. Marković se takođe tereti za vređanje policije.

Zahtevamo slobodu za Igora, Vladimira i Maria i kazne za policiju i sve učesnike u ovom nezakonitom, nameštenom i neljudskom sprovođenju sudskog postupka!, zaključne su reči saopštenja KNG.

Protiv hapšenja Vladimira Mentusa, se oglasilo i Sociološko naučno društvo Srbije (SNDS) čiji je on član.

Ovakvo postupanje policije i sudski postupci po kratkom postupku bez zaštite prava uhapšenih predstavljaju flagrantno kršenje ljudskih prava, podrivaju pravni sistem Republike Srbije i predstavlja još jedan primer uzurpiranja institucija, navodi se u saopštenju SNDS-a.

Hapšenja Igora Šljapića, Vladimira Mentusa i Marija Markovića slede svega nekoliko dana nakom privođenja Mirana Pogačara u Novom Sadu, takođe aktiviste KNG.

Pogačar je pušten iz pritvora nakon 48h zadržavanja i braniće se sa slobode. On se tereti za nasilničko ponašanje i poivanje na nasilje na protestu, iako postoje i video snimci koji demantuju takve optužbe.

Za razliku od prethodnih dana, u nedelju je protest održan samo u Beogradu uz prisustsvo znatno manje ljudi. Protest ispred Doma narodne Skupštine je protekao bez incidenata i policijske brutalnosti kakva je viđena prethodnih dana.

A.J.

Prethodni članak

Peti dan protesta: manje ljudi, više desnih narativa, policija ne štedi ni decu

Bitka za Košutnjak se nastavlja: predato 7000 primedbi protiv devastacije šume

Sledeći članak