Potrebno je ukinuti prepreke sa kojim se suočavaju ukrajinske izbeglice u Moldaviji, poručuju organizacije civilnog društva

Zbog nove odluke Vlade Moldavije, mnoge izbeglice bi mogle da budu vraćene u ratom zahvaćenu Ukrajinu.

Moldavska Komisija za vanredne situacije suspendovala je 10. maja većinu odredbi za regulisanje boravka u zemlji izbeglih iz Ukrajine.

Navedeni formalni razlog bio je mali broj ukrajinskih izbeglica koje su aplicirale za Privremenu zaštitu – po protokolu kako je Vlada formulisala počev od 1. marta 2023. Privremena zaštita je uvedena tek godinu dana nakon početka rata, i za sada je broj zahteva i dalje veoma nizak.

Korisnici pominju brojne poteškoće pri apliciranju za privremenu zaštitu, a ključni problem predstavlja dokaz o prebivalištu. Većina izbeglica biva prepuštena sebi, prihvataju ih rođaci i prijatelji, naseljavaju se po praznim kućama u selima i gradovima ili ih udomljavaju Moldavci koji sami trenutno nisu u zemlji.

Shodno tome, pružanje dokaza o prebivalištu se pokazalo kao značajno opterećenje. Vlasti su odbile da pojednostave podnošenje zahteva za privremenu zaštitu, a zatim su izdale i naredbu koja nagoni ukrajinske izbeglice na mučan izbor: ili da podnesu zahtev, ili da ostanu ilegalno u zemlji, sa izgledima da budu deportovani u Ukrajinu.

Više organizacija je potpisalo protestnu deklaraciju kojom se zahteva od vlade da privremeno suspenduje Odluku br. 68 od 10. maja 2023. godine. Ove organizacije upozoravaju da će vladina odluka, počev od 15. maja 2023. godine, ukinuti nekoliko ograničenja koja se tiču prava na boravak, prava na prebivanje i prava na rad izbeglica iz Ukrajine koje nisu podnele zahtev za privremenu zaštitu. 

Potpisnice deklaracije zahtevaju obustava postupanja po odredbama stava 5 Odluke br. 68 Komisije za vanredne situacije; i pokretanje širokog i sveobuhvatnog procesa javnih konsultacija, uz učešće državnih organa, međunarodnih humanitarnih organizacija, lokalnih organizacija i inicijativa uključenih u rad sa izbeglicama iz Ukrajine i interno raseljenim licima, kako bi se identifikovale poteškoće sa kojima se suočavaju izbeglice u toku podnošenja zahteva za privremenu zaštitu i druge oblike azila, kao i unapređenje procesa za uklanjanje navedenih prepreka.

Tekstu deklaracije se može pristupiti ovde.

Izvor: ELMO East European Context, Platzforma

A.J.

Prethodni članak

Građani koji brane Savski nasip očekuju ostavku sekretara za urbanizam Marka Kulića

Da biste bili tehničko osoblje u predškolskoj ustanovi, treba vam sanitarna knjižica i potpuno odsutvo samopoštovanja i dostojanstva, kaže bivša radnica u vrtiću

Sledeći članak