Prosvetari: Ako preživimo do sutra, videćemo šta dalje!

Iako je sve veći broj prosvetnih radnica i radnika zaražen koronavirusom ili u izolaciji, dok je broj zaražene dece u porastu, nadležni i dalje nemi na zahteve sindikata u prosveti da se nastava prebaci na daljinu.

Uprkos činjenici da je već nekoliko predloga Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije nadležnima – poput onog da se raspust produži na bar nedelju dana kako bi se napravio zastoj u zaražavanju, kao i da zaposleni u prosveti sa hroničnim obolenjima pređu na online nastavu – odbijeno, iz Unije nastavljaju da poručuju da je situacija alarmantna:

Situacija je sledeća, deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo. Nastavnika je u školama sve manje jer su ili kovid pozitivni ili u izolaciji zbog članova porodice. Pojma nemamo o broju jer se podaci ne objavljuju.

Direktori obrazovnih ustanova se žale da im je sve teže da organizuju rad jer nema ko da menja vaspitače/nastavnike, sekretare, tetkice, administrativno/finansijske radnike, domare, a uz to su, u velikom broju, nesposobni.

Upućujući kritike vlasti da se o pitanju nužnosti prelaska na online nastavu struka koju čini 110 hiljada nastavnika i 25 hiljada vaspitača nikada ni nije konsultovala, svoje apele za pomoć usmerili su i ka roditeljima, moleći ih da decu sa simptomima gripa ne šalju u škole, ali i da se suzdrže u vođenju dece na vanškolske aktivnosti (na treninge, radionice, igraonice) kako bi se rizik od zaražavanja smanjio na minimum.

Vojvodina: Nemoguće organizovati nastavu po školama

Tokom vikenda je Pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, predlog za obustavu redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na teritoriji AP Vojvodine uputio i Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Zvonimir Jović.

Kako se navodi u saopštenju, razlog za prekid nastave je naglo povećanje broja obolelih od koronavirusa:

Praktično je nemoguće organizovati nastavu po školama zbog velikog broja zaposlenih koji se nalaze na lečenju ili u izolaciji zbog bolesti ili bolesti člana zajedničkog domaćinstva.

Iz Unije SPRV predlažu da se nastava obustavi najmanje na četrnaest dana u kojem periodu bi se nastava odvijala online ili bi učenici bili na raspustu.

Sindikat obrazovanja Čačak: Zahtev za hitan prelazak na online nastavu

U današnjem zahtevu koji je Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) uputio Gradskom štabu za vanredne situacije na teritoriji grada Čačka, a na osnovu odluke Gradskog odbora Sindikata koji broji 28 škola sa teritorije Čačka i Dragačeva, takođe je predložen hitan prelazak na online nastavu, na bar četrnaest dana. Kako su objasnili u dopisu, razlog za takvu odluku je veliki broj obolelih nastavnika i dece, kako u osnovnim tako i srednjim školama, dok se priličan broj nalazi u izolaciji, zbog čega je gotovo nemoguće organizovati redovnu nastavu.

U zaključnom delu zahteva koji je danas stigao na adresu komandanta Gradskog štaba, Milutina Todorovića, koji je u ime Sindikata potpisao Vladimir Adžić, Predsednik SOČ, konstatuje se:

Sa stanjem u gradu Čačku koji je peti po zaraženosti u Srbiji ste upoznati, pa smatramo da situaciju ne treba dodatno otežavati, jer priznaćete, zdravlje učenika, njihovih roditelja a i nastavnog osoblja treba da bude na prvom mestu.

Vranje: situacija više nego zabrinjavajuća, sa trendom svakodnevnog pogoršanja

Slični apeli dolaze i sa teritorije grada Vranja, gde je, po podacima kojima raspolaže Sindikat prosvetnih radnika Vranja, situacija više nego zabrinjavajuća sa, kako kažu u današnjem saopštenju, trendom svakodnevnog pogoršanja.

Stoga i oni, poput mnogih kolega i koleginica iz drugih gradova širom Srbije, upućuju svoj zahtev Gradskom štabu za vanredne situacije, za grad Vranje, da se hitno pređe na nastavu na daljinu, tzv. online nastavu, kako bi se prvenstveno zaštitio život i zdravlje učenika i zaposlenih.

Foto: Mašina

I pored mnoštva upućenih zahteva i apela, čini se da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa novim ministrom na čelu, Brankom Ružićem, nastavlja i dalje da ponavlja kako su škole i dalje bezbedne, te kako „i dalje nisu mesto prenosa virusa, već da se većina obolelih inficirala u porodičnim ili drugim kontaktima van škole“. No, mnogi postavljaju pitanje da li je u u ovoj situaciji presudno mesto prenosa virusa, kada nam podaci na terenu govore da se situacija u školstvu pogoršava iz dana u dan.

Tako je i Jasna Janković iz Unije sindikata u poslednjem objavljenom saopštenju zaključila:

U školu se danas ulazi sa zebnjom, ali ne zbog neozbiljnosti nastavnika, vaspitača i učenika, već zbog dezorijentisanih signala kriznog štaba čija je suluda strategija: „Ako preživimo do sutra, videćemo šta dalje!“

V.K.

Prethodni članak

Od lanca ishrane do lanca odgovornosti: globalna kampanja za dostojanstvene plate u tekstilnoj industriji

Kome smetaju umetnici?

Sledeći članak