Prosvetari: Čekati da se obrazovni sistem slomi, najlošije je što nam se može dogoditi

Foto: Milovan Milenković / Kamerades

Sa pogoršavanjem epidemiološke situacije, ključno pitanje je da li sa nastavljanjem odlaska u školu rizikujemo da se obrazovni sistem slomi, poručuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Iako slična upozorenja već danima dolaze iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), novi Ministar prosvete, Branko Ružić, jutros je izjavio da nema razloga za paniku niti za prelazak na online nastavnu.  

Kako agencija Beta prenosi, Ružić je za Radio televiziju Srbije (RTS) izjavio da su se škole pokazale kao najsigurnije mesto zaštite od širenja korone, te da u pojedinim okruzima ta zaraza nije uopšte ušla u škole.

Govoreći o konkretnim podacima o zaraženosti dece u školama, Ministar Ružić je, ne obrazlažući dalje, doveo u vezu procenat zaraženih sa poverenjem koje roditelji imaju u obrazovni sistem:

Do sada je taj procenat u startu bio nekih 4 procenta, u septembru 2,7 odsto, sada kada je počeo blagi rast sada je 3,3 odsto, ali to samo govori da roditelji u velikoj meri imaju poverenje u prosvetni sistem.

Dok je na pitanje gde je crvena linija kada će morati da se pređe na onlajn nastavu, Ružić je izjavio da za sada „tog razloga zaista nema“ i da ukoliko dodje do nekog velikog rasta u redovima prosvetnih radnika „biće problem organizovati sam proces sticanja znanja“.

Ipak, kako su saopštili danas iz Unije SPRS vlast ni najmanje ne zanima koliko je zaposlenih u prosveti zaraženo, koliko ih je na bolovanju a koliko u izolaciji zbog koronavirusa.

Reagujući saopštenjem na jučerašnje obraćanje javnosti predsednice Vlade, Ane Brnabić, o broju bolesnih učenika u osnovnim i srednjim školama, kao i na premijerkinu izjavu o tome da su škole „najbezbednije mesto“, iz Unije su poručili da insistiraju na valjanim i pravovremenim informacijama koje Ministarstvo prosvete ima jer ih škole svakodnevno dostavljaju školskim upravama:

Uprkos tome što škole popunjavaju upitnike i tabele, niko se brojkama ne bavi, a svakako ih niko ne analizira. O zamenama odsutnih, da i ne govorimo jer ih je nemoguće naći, čak i u uobičajenim zdravstvenim okolnostima.

Ključni zahtev koji su ovom prilikom prosvetni radnici i radnice ispostavili jeste da se svi oni koji čine nastavni kadar a koji imaju dijagnoze podložne Kovidu-19, da se odmah omogući rad od kuće.

Čekati da se obrazovni sistem slomi, najlošije je što nam se može dogoditi, a izgleda da je to jedini scenario koju ova vlast ima, zaključila je Jasna Janković, ispred Unije SPRS.

V.K.

Prethodni članak

Darko Suvin o knjizi „Drugovi“ Džodi Din: Ljudski lik neophodne discipline

Krizni štab konačno uveo nove mere: UPK kažu nedovoljne

Sledeći članak