Prosvetari u Mađarskoj se bore za dostojanstvo, sindikati i roditelji stoje uz njih

Štrajk prosvetara je obeležio ovu nedelju u Mađarskoj. Sa trajanjem od svega dva školska časa, štrajk bi se dalo okarakterisati kao „ništa posebno“, međutim, kada bismo tako postupili, prevarili bismo se.

„Ovde je sve problematično“, svedoči jedan nastavnik na stranici udruženja „Glas roditelja“. „Kada čovek ne zna od čega da plati režije i račun u prodavnici, onda ne može da bude fokusiran i posvećen poslu. Često moraš da radiš duplo više jer nema dovoljno zaposlenih, a ima viška idiotske papirologije i suludih očekivanja… Jadna deca!“.

Nepodnošljiva opterećenost količinom posla, plate od kojih ne može da se živi i nedostatak nastavnog kadra su glavni razlozi za štrajk, objašnjavaju organizatori.

Prosvetare su na štrajk pozvale njihove reprezentativne organizacije, Sindikat prosvetnih radnika (Pedagógusok Szakszervezete) i Demokratski sindikat prosvetnih radnika (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete), nakon neuspešnih pregovora sa Vladom Mađarske koji su trajali od oktobra prošle godine.

Predstavnici vlasti poručuju da na ozbiljnije povećanje plata prosvetari mogu da računaju tek 2023, nakon izbora, a do tada moraju da se zadovolje sa 10%.

Ponuda vlade je ponižavajuća, izjavio je podpredsednik Sindikata prosvetnih radnika, Tamaš Toćik, budući da bi ona bila dovoljna tek da izjednači plate prosvetara koji su zaposleni manje od pet godina sa zakonski zagarantovanom minimalnom zaradom. Da bi plate nastavnika početnika postigle nivo prosečnih zarada potrebno je povećanje od 30%, a tek povećanje od 60-70% bi moglo da zaustavi migraciju prosvetara, objašnjava Toćik.

Plate zaposlenih u prosveti u Mađarskoj se obračunavaju u odnosu na minimalnu platu iz 2014. godine, a 2015. godine Vlada je ukinula i garanciju realne vrednosti plata u prosveti. Zbog takvog načina obračuna plata Vlada je između 2015. i 2017. svakog prosvetara u proseku oštetila za 17 mesečnih primanja, tvrde iz  sindikata i zahtevaju da se takva nepravda u određivanju zarada ispravi i retroaktivno.

Zahtevi koji su sindikati isporučili nadležnima adresiraju i problem preopterećenosti na poslu. Od Vlade se zahteva da se deo radnog vremena koji obuhvata vaspitno-obrazovne aktivnosti ograniči na 22 sata nedeljno i da se radno vreme defektoloških i pedagoških asistenata smanji sa 40 na 35 sati.

Količinu posla povećavaju administrativni zadaci kojih je u prosveti sve više, kao i alarmantan manjak nastavnih kadrova. U obrazovnom sistemu trenutno nedostaje 12 hiljada ljudi, i to ne računajući one nastavnike koji treba da menjaju kolege zbog pandemije Covid-19, izjavila je Žuža Sabo, predsednica Sinidikata prosvetnih radnika.

„Pod ovakvim opterećenjem prosvetni radnici ne mogu da obezbede kvalitetno obrazovanje koje je osnovno pravo svakog deteta.“

U štrajku održanom u ponedeljak učestvovalo je oko 20.000 prosvetnih radnica i radnika. Takvo učešće sindikati prepoznaju kao uspeh, posebno ukoliko se ima u vidu trud Vlade da zastraši nastavnike. Agneš Ravas iz Demokratskog sindikata prosvetnih radnika je ispričala da je uprava u mnogim školama instruirana da zaposlenima šalje pisma u kojima stoji da je nezakonito stupiti u štrajk.

Solidarnost sa prosvetarima u štrajku iskazali su sindikati iz drugih grana kao i roditelji, saznajemo iz izveštavanja mađarskog portala Mérce.

Savez sindikata Mađarske organizovao je i defile automobila u Budimpešti u znaku podrške prosvetarima; Foto: Mérce

Savez sindikata Mađarske (Magyar Szakszervezeti Szövetség) organizovao je u Budimpešti i defile automobila u znak podrške prosvetarima, u kom je učestvovalo oko dve stotine ljudi.

Udruženje „Glas roditelja“ (Szülői hang) izveštava o problemima prosvetara, savetuje roditelje kako da podrže štrajk i pruža prosvetnim radnicima mogućnost da na sajtu udruženja na digitalnoj mapi Mađarske označe gde im se škola nalazi i opišu sa kakvim se problemima suočavaju tokom obavljanja nastavničkog rada.

Mađarski prosvetari su se poslednji put masovno pobunili pre šest godina. Tada su zahtevali smanjenje broja časova, ukidanje administrativnih opterećenja za samoocenjivanje i prekid s praksom učestalog menjanja nastavnog plana i programa.  

„Ništa se nije promenilo“, prokomentarisali su iz Demokratskog sindikata prosvetnih radnika povodom godišnjice protesta prosvetara u 2016. godini.

Sindikati ne polažu mnogo nade u to da će Vlada sada izaći u susret i nastaviti pregovore u konstruktivnom duhu. Zbog toga razmatraju mogućnost potpune obustave rada do kojeg bi moglo da dođe sredinom marta.  

Vladajuća partija Fides okarakterisala je štrajk prosvetara kao deo predizborne kampanje opozicije.

Prethodni članak

Džulijan Asanž je treći put nominovan za Nobelovu nagradu

Kuba pokreće novi program protiv globalne nejednakosti u dostupnosti vakcina

Sledeći članak