Protest ispred redakcije novina „Informer“ danas u 13 časova zbog senzacionalističkog izveštavanja o serijskom silovatelju

Feministički kolektiv „Ženska solidarnost“ poziva na protest ispred redakcije „Informera“ zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten iz zatvora.

Protest će se održati danas u Beogradu, na adresi Terazije 5/7, u 13 časova.

Na protest ispred redakcije novina „Informer“ pozvao je Feministički kolektiv Ženska solidarnost. Iz tog kolektiva ističu da se davanjem medijskog prostora serijskom silovatelju i nestručnim izveštavanjem širi parališući strah i odgovornost za odbranu od potencijalnog nasilja se prebacuje na žene.

„Tokom prethodnih dana u medijima, čije je izveštavanje kulminiralo Informerovim intervjuom sa Igorom Miloševićem, ne samo da se stvara atmosfera parališućeg straha, već se i odgovornost za odbranu od potencijalnog nasilja prebacuje na žene koje se međusobno obaveštavaju gde mogu da kupe biber sprej, nož ili kako da nauče da se fizički odbrane“, piše u saopštenju Feminističkog kolektiva Ženska solidarnost.

Mediji senzacionalističkim izveštavanjem indirektno staju na stranu naslinika, upozoravaju iz Feminističkog kolektiva Ženska solidarnost.

„[M]ediji imaju dužnost da postave pitanje bezbednosti žena i zašto institutcije svesno puštaju na slobodu serijskog silovatelja. U skladu sa moći i odgovornosti koju imaju, mediji treba da vrše pritisak na institucije da spreče novo i adekvatno procesuiraju ranije slučajeve nasilja. Mediji su, međutim, opet izabrali da o nasilju izveštavaju senzacionalistički i time se indirektno stavljaju na stranu nasilnika, a protiv svih žena.“

Iz Ženske solidarnosti su takođe prokomentarisali da je posebno neetički da o serijskom silovatelju pišu mediji koji su u drugim slučajevima seksualnog nasilja dovodili u pitanje ispovesti žena žrtava istog.

Feministički kolektiv Ženska solidarnost poziva sve javne servise i nadležne službe da istraže kako je došlo do promocije silovatelja i produkcije videa u kome je dopušteno da Milošević opisuje silovanja i eksplicitno stavlja do znanja da je i dalje opasnost po žene.

Taj Kolektiv zahteva da se intervju sa Igorom Miloševićem ukloni sa svih portala, i da mediji prate smernice Novinarki protiv nasilja za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama.

Podsetimo, Igor Milošević je pušten 20. septembra iz zatvora gde je služio petnaestogodišnju kaznu za seriju silovanja i razbojništava.

A.J.

Prethodni članak

Kuba: Zakon koji omogućava istopolne brakove i prepoznaje kućni rad usvojen na referendumu

Hapšenje aktivista u Majdanpeku pred sednicu Odbora za zaštitu životne sredine

Sledeći članak