Protest protiv gradnje na Makišu. Komunalna policija i obezbeđenje sprečili građane da uđu u Sava Centar

Ispred Sava Centra, gde je za 10 časova zakazana sednica Skupštine grada na kojoj se odlučuje o planu, odnosno usvajanju izgradnje stambeno-komercijalnog kompleksa od oko 4,5 miliona m2 na Makiškom polju, okupio se preko stotinu građana i građanki.

Izvor: Partija radikalne levice - PRL Beograd / Facebook

Nakon što im je uskraćeno pravo da učestvuju u donošenju odluke o urbanizaciji Makiškog polja, kako stručnjaci ocenjuju najvažnijeg beogradskog vodoizvorišta, na javnoj raspravi pre nekoliko dana, danas su se ispred Sava Centra okupili građani i građanke, aktivisti/kinje, predstavnici nevladinih i političkih organizacija koji protestuju protiv ovog projekta.

Podsetimo, Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa Pravo na vodu, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd, Organizacija za političku ekologiju Polekol, RERI i WWFm Adria su prošle nedelje uputile Zahtev Vladi Republike Srbije, nadležnim ministarstvima, gradu Beogradu i jedinicama lokalne samouprave da bez odlaganja obustave sve postupke javnog uvida u planske akte i sve postupke procene uticaja na životnu sredinu, do ukidanja vanredne situacije. Pa ipak, javna rasprava je održana a danas je odluka o urbanizaciji Makiškog polja na dnevnom redu sednice Skupštine grada Beograda.

Kako se navodi u saopštenju inicijative Ne davimo Beograd, „U pitanju je plan kojim se područje vodoizvorišta pretvara u stambeno-poslovnu zonu i priprema za investitore bliske vlastima. Na ovaj način investitor će dobiti lokaciju od neprocenjive vrednosti za budućnost Beograda i njegove građane i građanke i njihovo vodosnabdevanje, kvalitet života i životne sredine.“

Brojni stručnjaci, aktivisti i predstavnici nevladinih organizacija već duže upozoravaju na to da bi se gradnjom u zaštićenoj higijensko-sanitarnoj zoni na Makiškom polju ugrozilo vodosnabdevanje Beograda, ali i da su planovi za Makiško polje i Kosančićev venac protivzakoniti, opasni i štetni, te da nadležne institucije javnosti nisu iznele argumentaciju opravdanosti spornih planova.

Ispred Sava Centra se nalaze i predstavnici opozicionih stranaka, a Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd je izjavio: „Građani su pokušali da uđu u Sava Centar, ali ih je u tome sprečilo brojno prisustvo komunalne policije, obezbeđenja Sava Centra, i videli smo unutra i interventnu policiju u punoj opremi za razbijanje i sprečavanje demostracija. Nismo videli odbornike, verovatno su ušli na druge ulaze, sakrili su se od građana i sad ne znamo šta se dešava unutra. Mi se protivimo ovom planu“.

I.P.

Prethodni članak

Godina za nama: vladajuće partije i dominantne politike nemaju humana rešenja za velike krize

Gde je danas Engels? Ili zašto ponovno čitati o seljačkom pitanju

Sledeći članak