Protest protiv policijskog nasilja nad Romima ispred stanice „29. novembar“

Zeleno-levi front je pozvao na protest protiv policijskog nasilja nad Romima u ponedeljak, 12. februara u 18. časova, ispred PU 29. novembar u Beogradu.

„Zeleno-levi front najoštrije osuđuje brutalno policijsko nasilje nad stanovnicima romskog naselja u ulici Vuka Vrčevića na Paliluli, koje se dogodilo kasno uveče u subotu 10. februara. Kako su nam preneli stanovnici tog naselja, policija je prilikom potrage za jednim licem, upala u nekoliko domova, udarala ljude pendrecima i vređala ih na nacionalnoj i rasnoj osnovi. Na meti policijskog nasilja našla su se i maloletna lica, kao i žene u drugom stanju. Policija tokom akcije blokirala čitavo naselje, ne dozvolivši kretanje stanovnicima“, konstatuje se u saopštenju Zeleno-levog fronta.

Kako iz ZLF kažu, posebno zabrinjava to što je hitna pomoć odbijala da reaguje na pozive ljudi iz naselja, već su poslali kola hitne pomoći tek kada su ih pozvali gradski odbornici iz redova Zeleno-levog fronta i Političke platforme Solidarnost, Luka Petrović i Miloš Baković Jadžić. Zeleno-levi front i Politička platforma Solidarnost su se, čim su dobili informaciju o nemilom događaju, uputili na lice mesta kako bi pritekli u pomoć komšijama.

„Ovo je još jedan primer diskriminacije i kršenja ljudskih prava naših sugrađana i sugrađanki iz romske zajednice, kao i brutalnog nasilja prema najugroženijim delovima našeg društva. Policijsko nasilje iz decembra prošle godine, kao i tokom julskih protesta 2020. godine, izazvali su veliku zabrinutost domaće javnosti. Ipak, pravu sliku stanja našeg društva najbolje ilustruje činjenica da se sa takvim vidom nasilja susreću najugroženije društvene grupe, često na mesečnom nivou“, naglašava se.

Iz Zeleno-levog fronta poručuju da su se oduvek borili protiv svakog oblika diskriminacije na nacionalnoj, verskoj i rasnoj osnovi. „Romi i Romkinje se svakodnevno susreću sa raznim oblicima diskriminacije i krajnje je vreme da nadležne institucije reaguju. Poboljšanje materijalnog položaja Roma i Romkinja prvi je korak u borbi protiv iskorenjivanja diskriminacije“, zaključuje se.

I.K.

Prethodni članak

A11 prikuplja dokaze o rasno motivisanom prekoračenju policijskih ovlašćenja

Politička platforma Solidarnost je istupila iz stranke Zajedno

Sledeći članak