Prvog maja protest ispred Jure u Leskovcu

Savez samostalnih sindikata Srbije ovog Prvog maja organizovaće protest ispred fabrike kompanije Jura u Leskovcu.

U intervjuu koji je dao za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao je da će se u Leskovcu okupiti predstavnici SSSS-a iz cele Srbije kao i da je njihova procena da će biti između 1500 i 2000 ljudi.

„Okupljamo se da, s jedne strane, odajemo počast ranijim generacijama sindikalaca, koji su uveli osmočasovno radno vreme, pristojne zarade i nešto što možemo da zovemo dostojanstveni rad, a sa druge strane želimo da upozorimo da u poslednjih nekoliko decenija, pod najezdom liberalnog kapitalizma, imamo sve manje i manje poštovanja radničkih i sindikalnih prava. Obeležavamo taj datum i šaljemo poruku kako našim članovima i zaposlenima Srbije, tako i svetu kapitala i politike da se pre svega poštuju zakoni ove zemlje, da se poštuje Ustav ove zemlje i da radnici isto imaju interes kao što ga ima poslodavac za profitom, a to je da imaju dobre, bezbedne i zdrave uslove rada i dobre zarade“, rekao je Vuković za JUGpress.

Leskovac i Jura su odabrani, kako kaže Vuković, pošto su simbol nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava u Srbiji. Sudeći prema prethodnim informacijama koje su dolazile iz ove fabrike, o kojima ste mogli da čitate i na Mašini, odabir lokacije svakako nije slučajan i borba lokalnih sidnikalnih predstavnika svakako zaslužuje pažnju i potporu.

S druge strane, najavljeno obeležavanje Prvog maja u Leskovcu pokazuje i manjkavosti sindikalnog pokreta u Srbiji. Naime, već par godina usled pandemije nismo imali organizovani sindikalni protest povodom praznika rada koji su ranije zajednički organizovale dve najveće centrale – SSSS i „Nezavisnost“. Pandemijskim prvomajskim protestima su prethodili kilavi protesti uz prisustvo ministra rada na čelu kolone i preklapanja sa prvoslavnim Uskrsom kada nije ni bilo protesta.

Da li će ove godine neka od sindiklanih centrala organizovati proteste i u Beogradu još uvek nije poznato, ali sva je prilika da nećemo videti veće sindikalno jedinstvo ni za Prvi maj.

M.M.

Prethodni članak

Dve trećine novinara u Srbiji u prekarnom položaju

Sindikalno organizovanje u Amazonu se nastavlja, kompanija troši milione dolara da bi ga sprečila

Sledeći članak