Radnici Fijata iz Kragujevca protestuju, sindikati ih podržavaju

Fijatovi radnici će danas blokirati saobraćaj u Kragujevcu, a u podne se okupljaju ispred fabrike nakon što im je uprava u četvrtak ponudila da uzmu otpremnine ili pristanu da rade u inostranstvu

Štrajk radnika Fiata u Kragujevcu

„Ako Fijat nije sposoban da organizuje proizvodnju u Kragujevcu, može slobodno da se pokupi i da ide, a da fabriku vrati državi. Ako će neko da zatvara fabriku, onda ćemo to da budemo mi, neće da nam je zatvara ni, Fijat ni bilo ko drugi“, izjavio je za Nova.rs Igor Anđić, potpredsednik sindikata „Nezavisnost“ u fabrici Fijat.

Radnicima Fijata je 12. maja uprava ponudila da prihvate da budu proglašeni tehnološkim viškom i uzmu otpremnine ili budu upućeni na rad u inostranstvo, odnosno u Poljsku, Slovačku, Nemačku i Italiju. Predstavnici sindikata nazvali su ovu ponudu ucenom.

Samostalni sindikat metalaca Srbije je najoštrije osudio „nejasnu i ucenjivačku“  i „sramnu“ ponudu kompanije Stellantis. „Apsurdnost ‘pretnji’ zaposlenima koji ne prihvate rad u inostranstvu da  će biti proglašeni viškom je zgražajuća nakon potpisivanja novog Ugovora države i kompanije Stellantis kroz davanje 48 miliona evra za proizvodnju u trećem kvartalu 2024 godine“, navodi se u saopštenju sindikata metalaca. Ovaj sindikat zahteva od svih predstavnika lokalne vlasti, Ministarstva i Vlade Republike Srbije da stanu u zaštitu radnika, napominjući da je država vlasnik 33% kragujevačkog Fijata.

Ugovor o proizvodnji električnih automobila vredan 190 miliona evra – od kojih će 48 doći iz državnig budžeta –predstavnci firme Stallantis i Vlade Srbije su potpisali 28. aprila.

„Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija. Zato ćemo kao sindikat podržati radnike i one sindikalne organizacije koje su spremne na odbranu dostojanstva u svim vidovima radničke borbe“, saopštavaju Udruženi sindikati Srbije „Sloga“. Iz Sloge su ocenili da je neverovatno da su radnici pozivani na razgovore o otpuštanju i radu u inostranstvu  nakon što su predstavnici države sa Stellantisom dogovorili proizvodnju novog modela električnog automobila.

U saopštenju Sloge od države se zahteva da radnicima Fijata obezbedi socijalni program do početka proizvodnje pomenutog modela, „a za one koji neće da čekaju početak realizacije nove proizvodnje isplati zadovoljavajuće otpremnine“. Otpremnine koje su aktuelno u ponudi predstavnici sindikata smatraju mizerno malim.

Anđić je za Nova.rs izjavio da je sindikat „Nezavisnost“  u četvrtak stupio u kontakt sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević, te da ona tada nije bila obaveštena o dešavanjima u Fijatu.

I.K

Prethodni članak

Španija će uvesti bolovanje u slučaju bolnih menstruacija i ukinuti PDV na uloške i tampone

O materijalnim tragovima različitih oblika društvenosti: izložbena intervencija u jugoslovensko nasleđe Rene Redle i Vladana Jeremića u Muzeju Jugoslavije

Sledeći članak