Radnički muzej „Trudbenik“ u četvrtak otvara svoja vrata za posetioce

Foto: Radnički muzej Trudbenik / Facebook
Foto: Radnički muzej Trudbenik / Facebook

Otvaranje radničkog muzeja „Trudbenik“ je zakazano za četvrtak u 16 časova u ulici Luneta Milovanovića 6 u Beogradu. Prostorije muzeja se nalaze u sklopu radničke kolonije nekadašnjeg preduzeća za građevinske i montažne radove KMG Trudbenik.

Osim organizovanog vođenja kroz izložbenu postavku otvaranje muzeja će upriličiti i nastup hora Naša pjesma kao i projekcija dokumentarnog filma o borbi radnika Trudbenika protiv privatizacije „Od -18 do +30“ nakon kojeg će uslediti i diskusija sa autorima i protagonistima.

Kako kažu pokretači muzeja, on je nastao kao „odgovor na potrebu da se neguje sećanje na dostignuća radništva i diskutuje o temama o sudbini društva i ekonomije tokom tranzicije i uvođenja kapitalizma“. Primećujemo da je ovo značajno i stoga što su arhive mnogih privatizovanih i zatvorenih društvenih preduzeća uništene čime su u dobroj meri onemogućena istraživanja, ali i sećanje na socijalističku privredu i njene domete.

Tako je ovaj muzej nastao upravo naporima samih radnika i radnica nekadašnjeg Trudbenika kako bi sačuvali istoriju preduzeća kojoj su doprinosili i dugogodišnjom borbom protiv privatizacije i za očuvanje radnih mesta. Organizatori kažu da je ovaj muzej posvećen i:

Svim radnicima i radnicama koji su uzeli ulogu u izgradnji SFRJ i današnje Srbije. Iako su njihova preduzeća zatvorena, plodove njihovog rada osećamo i danas dok svakodnevno koristimo puteve, bolnice, stanove i škole i sve one objekte koje su podigle njihove ruke. Posvećen je svima onima čiji rad danas ostaje potcenjen, nevidljiv i potplaćen.

Iako Trudbenika više nema, nekadašnji radnici i radnice ovog preduzeća se i dalje bore. Njihova borba je danas fokusirana na očuvanje domova koji se nalaze u radničkom naselju koje je izgrađeno 1959. godine, a u čijem sklopu se nalazi i prostor Radničkog muzeja „Trudbenik“.

Muzej će biti otvoren za posete do 2. decembra u periodu od 17 do 21 čas, dok će nakon toga nastaviti da radi po izmenjenom radnom vremenu.

M.M.

Foto: Radnički muzej Trudbenik / Facebook
Foto: Radnički muzej Trudbenik / Facebook

Prethodni članak

Otpuštanja u novosadskom Learu

Na današnji dan Večernje novosti su sliku Uroša Predića objavile kao ilustraciju stradanja srpske dece

Sledeći članak