Rast akciza pratiće siromašenje stanovništva

Vlada Srbije je usvajanjem povećanja akciza na gorivo za osam procenata otvorila proces poskupljenja brojnih proizvoda i usluga, upozoravaju ekonomisti.

žena pred rafovima u prodavnici

Vlada Republike Srbije je usvojila povećanje akciza za 8%, a ovo poskupljenje će stupiti na snagu 1. oktobra. Poskupeće benzin, dizel, cigarete, alkoholna pića i kafa, ali se od novembra očekuje i rast cena struje, kao i prirodnog gasa, prenose mediji.

Zbog povećanja akciza na naftne derivate litar dizela će, umesto 204 dinara koštati 210, a cena benzina će sa 189, porasti na 195 dinara, rekao je za agenciju Beta, Nebojša Atanacković, stručnjak za energetiku, a prenosi Nova.rs.

„S poskupljenjem goriva, prvo poskupljuju transportne usluge, to je ‚broj jedan’. Špedicija, transport, saobraćajne usluge, to je prvo na udaru kada govorimo o poskupljenju nafte i naftnih derivata. Cena goriva utiče i na formiranje cena proizvoda široke potrošnje, a naravno, može da se odrazi i na cene na zelenoj pijaci, jer i proizvođači koriste gorivo da prevezu svoju robu”, rekao je ekonomista Saša Đogović, prenosi ovaj portal.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ osudili su ovo povećanje akciza: „Ističemo da je ova mera još jedan udar na već osiromašeni narod, a posebno na radničke porodice, penzionere i one sa minimalnim zaradama“, navode iz Sloge i dodaju: „Vladajuća stranka koristi svaku priliku da pod maskom povećanja penzija i plata, manipuliše osećanjima građana, dok iza kulisa puni džepove sebi i svojim tajkunima. Sva njihova takozvana „davanja“ nestaju kroz inflaciju i sada kroz novouvedene akcize, posebno na derivate nafte. Ovaj udar na ekonomiju će neminovno dovesti do povećanja cena životnih namirnica, transporta, proizvoda na zelenim pijacama i pekarama – što potvrđuju i brojni ekonomisti.“

Iz Sloge upozoravaju da ne treba zaboraviti da akcize ne znače samo više cena na pumpi: „one predstavljaju ubrzano ekonomsko propadanje, dodatno zaduživanje države i najavu gladi za više od dve trećine građana Srbije“, ističe se u saopštenju.

Istovremeno, ova vlast nastavlja svoj trend netransparentnog upravljanja finansijama, neodgovornog zaduživanja i osiromašivanja države, dok se hvali povećanjem penzija i plata, poručuju iz Sloge.

Kako piše N1, Fiskalni savet je u najnovijoj analizi upozorio da povećanje akciza po svojoj prirodi ima recesivan uticaj na privredu, već i neposredno dovodi do rasta potrošačkih cena, što onda direktno smanjuje životni standard građana Srbije.

I.P.

Prethodni članak

Radnici Wolta, Glova, Yandexa i Mr.D su daleko od dostojanstvenih uslova rada

Radnici platformskih kompanija ne zarađuju egzistencijalni minimum

Sledeći članak