Sa kakvim se problemima suočavaju žene koje žive u selima u Srbiji – nova epizoda podkasta Devojka iz predgrađa

Položaj žena na selu je tema četvrte epizode podkasta Devojka iz predgrađa – DIP. U sredu možete poslušati razgovor sa Kosanom Beker, programskom direktorkom organizacije FemPlatz o svakodnevnim problemima sa kojima se suočavaju žene koje žive u selima u Srbiji.

Veliki broj žena na selu živi u lošim uslovima koje karakterišu nedostatak infrastrukture i zdravstvene zaštite, udaljenost institucija od mesta stanovanja, kao i nedovoljno razvijena mreža puteva. Pored toga one su često suočene sa nepovoljnim položajem u porodici koji podrazumeva i brigu o domaćinstvu, članovima porodice i neplaćeni kućni rad. Sve navedeno stvarni su problemi žena na selu i na žalost to nije konačan spisak.

U novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa – DIP, autorka Slavica Trifunović, razgovara sa Kosanom Beker iz organizacije FemPlatz o položaju žena na selu, njihovim potrebama, koje najčešće nisu zadovoljene, položaju u porodici, zdravstvenoj zaštiti koja nije uvek dostupna, pitanju nasleđivanja imovine i o položaju žena sa margine, odnosno svemu onome što život na selu predstavlja za žene.

Žene se najčešće odriču imovine u korist muškog srodnika

Programska direktorka organizacije FemPlatz Kosana Beker rekla je u razgovoru za podkast da je položaj žena na selu, posebno u Srbiji loš i podelila iskustvo žene koja se odrekla nasleđene imovine u korist muškog srodnika, u ovoj situaciji brata, što je česta praksa kada je podela imovine u pitanju.

Ukoliko se odreknu imovine, žene ne mogu ostvariti pravo na socijalnu pomoć, ukoliko im je ona neophodna, a na koliki će period izgubiti ovo pravo, zavisi od procenjene vrednosti imovine, što može obuhvatiti i period od deset godina.

„Meni je jedna žena ostala u sećanju toliko upečatljivo, koja govori kako se ona odrekla u korist svog brata, kako nije bilo razmatranja uopšte da može da bude drugačije, i slučajno da je rekla da hoće ona deo toga, kako ona zna u stvari da bi izgubila i brata i porodicu. Ona danas ima sina i ćerku i njih uči da su oni ravnopravni i da će oni podeliti imovinu svojih roditelja, a ona kaže da, kada bi opet bila u takvoj situaciji, ona bi opet uradila isto. Dakle to je za nove generacije.”

O svemu ovome možete slušati u novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa – DIP koja će biti emitovana u sredu. Osim na portalu Mašina podkast možete slušati i na platformama Anchor.fm, Spotify, Youtube, a sve u vezi sa podkastom možete pratiti na društvenim mrežama Devojke iz predgrađa, na Fejsbuk i Instagram profilu pod nazivom Podcast DIP.

Prethodne epizode podkasta možete pronaći na ovom linku.

Prethodni članak

Tužilaštvo u Novom Pazaru: mir, mir, mir, niko nije kriv za izlivanje mazuta u Rašku

Maloletnička delikvencija: Gde da bacim sidro i kažem – ovo je moj dom

Sledeći članak