„Saradnja ne sme da se svede na zbrajanje pukih brojki“ jedan od zaključaka razgovora „O mogućnostima zajedništva“

Sinoć je u Beogradu održan javni razgovor „O mogućnostima zajedništva“ u organizaciji Političke platforme Solidarnost, „Srca grada“ i Građanskih Inicijativa u prostoru „Miljenko Dereta“.

Učesnici tribine O mogućnostima zajedništva

Učesnice i učesnici razgovora su poručili da je važno praktikovanje demokratije unutar organizacija i van njih, ali i da je zajednička saradnja koja počiva na demokratskim vrednostima neophodna za promenu društva.

Na razgovoru su učestvovali Aleksandar Jovanović Ćuta ispred pokreta Odbranimo reke stare planine, Vladimir Simović ispred Političke platforme Solidarnost, Đorđe Miketić ispred Srca grada, Jelena Vasiljević predstavnica inicijative Ne davimo Beograd i Nebojša Zelenović, ispred Zajedno za Srbiju i AKCIJA – otvorena građanska platforma, uz moderaciju Bojane Selaković, Građanske inicijative.

Organizatori događaja su naveli da se pred svake izbore postavlja pitanje kako opozicija može parirati vladajućoj partiji ustrojenoj po strogoj, bezmalo monolitnoj, vertikalnoj strukturi i da kao važno pitanje ostaje – da li bi trebalo „sve što psuje protiv Vučića grupisati u jednu kolonu ili ići u više, vrednosno profilisanih kolona?“

Razjedinjenost se pokazala kao jedna od važnijih zamerki koju glasači upućuju opoziciji, no, prema rečima organizatora, saradnja ne sme da se svede na zbrajanje pukih brojki i oportunističku kalkulaciju cenzusa koja saradnju svodi na prinudnu kohabitaciju radi političkog plena i uticaja.

Moderatorka je na početku razgovora navela da samonikli pokreti, iako teže udruživanju, za sada ostaju raštrkani čime je i njihova potencijalna politička učinkovitost oslabljena.

Đorđe Miketić je naveo da je razjedinjenost društveni i kulturološki problem koji je vidljiv u svim sferama društva, u komšiluku, u institucijama, u ekonomiji, akademiji. „Ne mislim da je rešenje da jednom u dvadeset godina idemo na trgove i zviždimo već treba da radimo svaki dan na svakom mestu kako bi menjali ovo eksploatatorsko društvo.“ Miketić je dodao i da se nema vremena za gubljenje i da se otpor i pritisak moraju stalno stvarati.

Vladimir Simović ispred Političke platforme Solidarnost je naveo da je u poslednje tri decenije živimo u eri restauracije kapitalizma koja mrvi solidarnost i razjedinjuje društvo, čineći ljude međusobnom konkurencijom: „Ti materijalni uslovi su generator razjedinjenosti. Ljudi su ucenjeni, moraju da prehrane svoje porodice u jako siromašnom društvu. Na nama je da se stalno vraćamo na tu činjenicu i da ponudimo alternativu i svim ljudima damo glas.“

Jelena Vasiljević iz Ne davimo Beograd je dodala da je uništeno i poverenje u društvu, te da sistem funkcioniše prema ličnim i kumovskim odnosima, pa tako opoziciona politička udruživanja treba da reflektuju vrednosti koje one zastupaju:

„Saradnje među pokretima i inicijativama zato ne treba da budu neformalne i drugarske već zasnovane na procedurama i dogovorima“, rekla je Vasiljević.

Ona je dodala i da je za razumevanje potreba građana i građanki potrebno pričati sa njima, kako bi se saznalo šta se krije iza onoga što oni vide kao najveće probleme u društvu.

Nebojša Zelenović, kao neko sa stranačkim iskustvom i iskustvom inicijatora građanske inicijative proces razjedinjenosti vidi kao istoriju propasti, ali je podvukao da je važno fokusirati se na rešenja, te je pozvao sve da se u tom procesu priključe i učestvuju u toj promeni: „Mora da se pojavi neko kome građani mogu da veruju“.

Predstavnik ORSP-a, Aleksandar Jovanović Ćuta, je naveo da se ekološki pokret širi i razvija spontano i da je taj proces sa sobom nosio i razne uspone i padove ali da ljude spajaju važna pitanja: „Ono čime se mi bavimo ne deli ljude: voda, vazduh, zemlja. Tu nema nikakvih kompromisa“.

Razgovor je podstakao i publiku na učestvovanje u diskusiji.

I.P.

Prethodni članak

Oktobarski salon: prespavana stvarnost Sanjara

Diži minimalac! Kampanja podrške sindikatima u pregovorima za veću minimalnu zaradu

Sledeći članak