Sindikat „Nezavisnost“ proslavlja 30 godina rada

Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ su danas održali deveti redovni kongres u Domu omladine Beograda. Pored svečanog dela, u radnom delu kongresa biće izabrani novi organi i tela ove sindikalne centrale.

Zoran Stojiljković

„Nezavisnost“ danas održava Kongres sa svečanom sednicom kojom je proslavljeno 30 godina rada ove, druge po veličini, sindikalne centrale. Svečanom delu Kongresa su prisustvovali i predstavnici drugih sindikata, poslodavačkih udruženja kao i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Zoran Stojiljković, dugogodišnji predsednik „Nezavisnosti“, se u autorskom tekstu za sajt sindikata osvrnuo na razloge formiranja sindikata i njegovu misiju. On da je potrebno još dosta raditi kako bi se dostigli ciljevi. „Umesto pristojne zaposlenosti i dostojanstvenog rada rasla je nesigurna, prekarna radna angažovanost“, kaže Stojiljković koji se osvrnuo i na kontekst u kojem radi sindikat:

„Odsustvo razvijene socijalne politike i progresivnih poreza dovelo je do nejednakosti dvostruko većih od evropskog proseka. Danas je socijalni lift zaglavljen na gornjim spratovima ekonomske i političke elite a svi ostali smo, ako ne pokazujemo sklonost penjanju sporednim stepenicama političkog klijentelizma i partijskog zapošljavanja, korupcije, pa i kriminala, u slobodnom padu.“

Kongres Nezavisnosti
Kongres Nezavisnosti; Foto: Mašina

Ipak, Stojiljković podseća da „nema lakih, jednostavnih i brzih rešenja“.

„Uz sve zamerke i nezadovoljstva, stav većine je da socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje jesu osnovna poluga moći radništva i sindikata.“

On podseća i na neophodnu saradnju među sindikatima, ali i sa civilnim sektorom kao i političko delovanje koje može imati različite forme.

U radnom delu Kongresa se kao najznačajnija odluka očekuje smena na mestu predsenika sindikata, odnosno izbor dosadašnje izvršne sekretarke sindikata Čedanke Andrić na mesto nove predsednice „Nezavisnosti“.

M.M.

Prethodni članak

Novinarka VOICE trpi pretnje zbog izveštavanja o položaju radnika

U štrajku rudari svih rudnika uglja u BiH

Sledeći članak