Sindikat penzionera poziva najstarije da glasaju za one koji će im vratiti oteto

Udruženje sindikata penzionera Srbije je izdalo proglas u kojem pozivaju sve penzionere da na predstojećim izborima podrže one kandidate i liste koji će otkloniti nepravde učinjene penzionerima prethodnih godina.

penzioneri sede na klupi na keju pored dunava

„Podsećamo da je izborni dan jedini kada se i mi penzioneri za nešto pitamo, kada možemo da uradimo nešto za sebe i čiji glas može da bude odlučujući. Vreme u kome je većina penzionera povijala glave, ćutala i trpela mora ostati iza nas. Oslobođeni straha, glasaćemo za bolju budućnost nas, naše dece i naših unuka“, kaže se u proglasu Udruženja sindikata penzionera.

Oni su izneli niz zahteva za koje očekuju podršku od političkih aktera koji očekuju glasove penzionera na izborima 3. aprila.

Penzioneri traže da se svim oštećenim penzionerima vrate oduzeta sredstva, a da se PIO fond osposobi i učini nezavisnim od budžeta i zakonskim izmenama izvrši povratak predstavnika svih reprezentativnih socijalnih partnera u upravljanje fondom iz koga, prema njima, treba izmestiti sva davanja osim penzija.

Oni zahtevaju i da se hitno zaustavi prodaja banja, specijalizovanih bolnica, lečilišta i drugih objekata koji pripadaju penzionerima i onima koji su ih izgradili, a kojima u ime penzioera upravlja PIO fond.

Promena obračuna penzija je takođe jedan od zahteva, njihov predlog je da bude veće učešće rasta zarada (90%), u formuli usklađivanja penzija, kako bi penzije pratile rast zarada, kao i da se zakonom utvrde i dodatni mehanizmi finanasijske ali i socijalne održivosti penzija. Osim toga, potrebno je i vanredno usklađivanje penzija u slučaju da prosečna penzija padne ispod 60 posto u odnosu na prosečnu zaradu.

Radnicima koji su otišli u prevremenu penziju a nisu imali potreban broj godina života, trajno su umanjene penzije. Zato iz Udruženja sindikata penzionera zahtevaju da to umanjenje važi do ispunjenja zvaničnog starosnog uslova za penziju.

Zahteva se i uvođenje minimalnih penzija koje bi bile znatno više od postojećih kako za poljoprivrednike tako i za ostale penzionere sa izuzetno niskim primanjima. Kao i ustanovljenje socijalnih i imovinskih kartica, starih lica i uspostavljanje Saveta za stara lica.

Na kraju proglasa je upućen poziv penzionerima da do izbornog dana pažljivo osluškuju da li se i kako o problemima penzionera izjašnjavaju oni koji ulaze u izbornu trku.

„Naše glasove daćemo samo onima za koje procenimo da će postati deo vlasti i koji će biti spremni da otklone nepravde koje su učinjene najstarijim građanima Srbije“, zaključuju iz Udruženja sindikata penzionera Srbije.

M.M.

Prethodni članak

Juče u štrajku preko 500 škola u Srbiji

Moramo da štitimo pravo na zdravu vodu

Sledeći članak