Sindikati: ako ratna kriza potraje duže, može da se očekuje i otpuštanje radnika

Mnoge fabrike u Srbiji proizvode delove za autoindustriju koja je pogođena zdravstvenom i ratnom krizom.

Ako ratna kriza potraje duže, može da se očekuje i otpuštanje radnika, rekao je za agenciju „Beta“ sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

Najveće fabrike stranih investitora u Srbiji su uglavnom proizvođači komponenti za autoindustriju, a autoindustrija je već dve godine u problemu zbog pandemije koronavirusa i slabije prodaje motornih vozila.

„Zbog pandemije virusa korona proizvođači automobila imaju smanjenu prodaju, a sada je na tu krizu nadovezan i rat u Ukrajini i prekinuti su lanci snabdevanja repromaterijalom“, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima deo radnika novosadske fabrike Lir, koja zapošljava 2.500 ljudi, je na plaćenom odsustvu jer su pojedini proizvođači automobila zaustavili proizvodnju. U kragujevačkom Fijatu nema planova za otpuštanja, rekao je Mihajlović, ali radnici, kojih je oko 3.200, godišnje rade oko mesec dana.

U fabrici Norma u Subotici oko 140 radnika koji su zaposleni na određeno krajem prošle godine zbog povećane proizvodnje neće dobiti produženje ugovora o radu jer se sada smanjio obim poslova, izjavio je Zoran Ristić, savetnik za ekonomska pitanja u sindikatu UGS „Nezavisnost“.

A.J.

Prethodni članak

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o pokretanju stečaja nad Fabrikom vode

Raste broj ponuda stranih poslodavaca za radnike na daljinu iz Srbije

Sledeći članak