Sindikati podržavaju borbu protiv nasilja i protive se svim pritiscima na radnike i radnice da učestvuju na mitingu SNS-a

Masovni građanski protesti koji su pokrenuti nakon dva masovna ubistva koja su šokirala javnost i najavljeni miting SNS-a jasno pokazuju da se u društvu dešavaju značajne promene. Sve ovo se u velikoj meri tiče i radnica i radnika kao i sindikata kao njihovih najvećih organizacija koje smo pitali za stav o aktuelnim dešavanjima.

Protest Srbija protiv nasilja

„Mi kao sindikat potpuno podržavamo proteste protiv nasilja i dobar deo našeg članstva i aktivista dolaze na proteste kao obični građani besni zbog celokupne situacije u društvu“, kaže za Mašinu Željko Veselinović, narodni poslanik i predsednik sindikata „Sloga“ koji je kao deo parlamentarne grupe „Ujedinjeni“ od početka deo organizacije aktuelnih protesta „Srbija protiv nasilja“.

Predsednik „Sloge“ kaže da su agresija, mržnja i nasilje koje nam se propagiraju preko TV ekrana ili putem društvenih mreža je dostigli vrhunac koji je kulminirao dvema velikim tragedijama.

„Vlast koja je to dozvolila i koja već 11 godina potpiruje mržnju i nasilje i to propagira kao normalan model ponašanja je najviše odgovorna za takvo stanje u državi, što oni non stop negiraju i time još više iritiraju narod koji svakim protestom sve više i više podržava proteste protiv nasilja“, rekao je Veselinović za Mašinu.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) kaže da se taj sindikat zalaže za modernu evropsku Srbiju, vladavinu prava, podelu vlasti i nadležnosti, platu od koje se može živeti a ne preživljavati i da kao takav sindikat podržava proteste protiv nasilja.

Savić pojašnjava da je glavni zadatak sindikata borba za što bolji radno-pravni položaj zaposlenih i da bi politička raznovrsnost njihovih članova bila faktor plus u borbi za bolji položaj radnika da živimo i radimo u demokratskom društvu.

„Ovako, to postaje problem i omča oko vrata, jer se podele u društvu prenose i na ovaj segment rada. Međutim, bez obzira na sve, sindikat mora imati svoj program i svoju politiku“, rekla je Savić za Mašinu.

„Savez samostalnih sindikata Srbije je protiv svakog oblika nasilja“, rekli su za Mašinu iz Informativne službe najveće sindikalne centrale u Srbiji.

„U svojim aktivnostima se trudimo da do ciljeva koji su u interesu zaposlenih dođemo isključivo socijalnim dijalogom i mirnim rešenjima putem pregovora. Krajnja mera su, naravno, i protesti i štrajkovi, kao legitimno sredstvo sindikalne borbe ukoliko pregovori ne urode plodom. Ali, i oni su, isključivo, mirni i dostojanstveni i bez ikakve primene sile od strane predstavnika radnika. Zato uvek i od drugih tražimo da se bez nasilja pronalaze rešenja u interesu svih građana ove zemlje“, kažu iz SSSS-a.

Oni smatraju da je pravo svakog da se, bez ugrožavanja drugih, bori za svoja prava i protiv nasilja i da od nadležnih državnih organa zahteva preduzimanje neophodnih mera za zaštitu bezbednosti i zdravlja zaposlenih i svih drugih građana. Ipak, u SSSS su stava da takvi skupovi ne bi trebalo da budu politički obojeni, niti da dele građane na „nas i one“, već da doprinesu zajedničkim interesima svih, a to je bolja i pravednija Srbija.

Protest Srbija protiv nasilja
Protest Srbija protiv nasilja; Foto: Mašina

Da li sindikati imaju neku ulogu u organizovanju mitinga vladajuće partije?

„Iskreno nemam informacija da sindikati učestvuju u nekim mobilizacijama za Vučićev miting 26. maja, ali to svakako nije isključeno jer je većina sindikata u državi prodržavna ili su tzv žuti ili poslodavčevi sindikati koji će u određenom trenutku krenuti da vrše pritiske na zaposlene. Ja se nadam da se to neće dogoditi jer bi time urušili i ovako nizak rejting sindikata u Srbiji“, kaže Željko Veselinović iz „Sloge“

On za Mašinu objašnjava da je potpuno protivzakonito da se bilo koji radnik u vreme radnog vremena tera na silu da se bavi političkim aktivizmom i odlazi na miting protiv svoje volje, o čemu je za naš portal govorio i stručnjak za radno pravo Dr Mario Reljanović.

„Tu su na meti mahom radnici na određeno vreme kojima će produženje ugovora zavisiti od odlaska ili neodlaska na miting i ja te ljude potpuno razumem jer im egzistencija porodice možda zavisi od tog posla“, rekao je Veselinović koji je uputio i nekoliko saveta onima koji se suoče sa pritiskom da idu na protest.

„One koji ne žele da idu na miting savetujem da svakako upišu ko je taj ko ih je terao na to, da pokušaju da dokumentuju snimkom ili fotografijom i da se obrate nama kao sindikatu ili nekoj drugoj organizaciji u koju imaju poverenja kako bi smo im dali prave savete i kako bi smo mogli da pustimo određene prijave protiv onih koji na taj način terorišu ili maltretiraju ljude. Drugi način je da otvore bolovanje i da nekoliko dana provedu kod kuće kako bi bili potpuno pokriveni ukoliko im poslodavac pošalje komisiju za proveru bolovanja. U svakom slučaju sve će ipak zavisiti od samih zaposlenih koji će morati svako za sebe da odluči hoće li ili neće otići na taj miting 26. maja“, izjavio je Veselinović.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata neće sprečavati svoje članove da idu na miting koji organizuje SNS.

„Ono što nećemo dozvoliti je da se zaposleni teraju da idu na miting pod pretnjom otkaza, neprodužavanja Ugovora o radu ili prebacivanja na lošije radno mesto. Poslali smo dopise zaposlenima u javnom sektoru u kome tražimo da nas odmah kontaktiraju ako bude takvih pritisaka“, kaže za Mašinu Ranka Savić, predsednica ASNS-a.

Ona kaže za naš portal da su preko zaposlenih, pre svega u javnom sektoru, saznali da su direktori preduzeća dobili kvote zaposlenih koje moraju izvesti na ulice, kao i da su iste kvote dobili i predstavnici odbora SNS-a po gradovima, što dovodi do problema:

„Predsednici odbora SNS-a su u javnim preduzećima pozapošljavli aktiviste SNS-a, tako da sada dolazi do preklapanja. Pošto nema dovoljno ljudi za ispunjenje kvote, teraju se direktori da na miting vode i druge radnike koji nisu članovi SNS-a i koji nisu partijski zaposleni“, rekla je Savić za Mašinu.

Iz Informativne službe SSSS-a kažu da njihov sindikat ne učestvuje u organizaciji mitinga SNS-a i da nije dao nikakve smernice svojim organizacijama za nekakvu mobilizaciju svog članstva.

„Smatramo da organizacija takvog događaja podrazumeva dobrovoljno prisustvo, ali i podsećamo da svaki naš član ima pravo da se politički opredeljuje i da je njegovo pravo da prisustvuje različitim skupovima, u šta se naša organizacija ne meša. Ali smo, naravno, protiv svakog vida pritiska da neko protiv svoje volje prisustvuje bilo kom skupu“, kažu iz SSSS-a.

Od predsednice UGS „Nezavisnost“, druge reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji, nismo dobili odgovore na pitanja pošto smo, kako nam je rečeno, nedavno izneli kritički stav o radu ovog sindikata.

M.M.

Prethodni članak

Radnici grdeličkog vodovoda prijavili dve postojeće MHE na Rupskoj reci zbog podozrenja o kršenju dva zakona

Sprečena je nezakonita izgradnja u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“, ali borba nije gotova, kaže Erna Paljevac iz udruženja „Studenac“

Sledeći članak