Sindikati zahtevaju puštanje na slobodu Novice Antića

Sindikalne centrale osuđuju privođenje predsednika vojnog sindikata Novice Antića koje vide kao veliki pritisak i na sindikalno organizovanje koji dolazi od samog državnog vrha.

Novica Antić

Hapšenje Novice Antića, predsednika najvećeg i najuticajnijeg sindikata u Vojsci Srbije, uz optužbu za zloupotrebu sredstava sindikata i jasna poruka ministra Vučevića da „sindikati u vojsci i policiji ne treba da postoje“ predstavljaju nedvosmislenu i krajnje zabrinjavajuću poruku svim sindikatima i radnicima u Srbiji, smatraju iz Asocijacije slobodnih i nezavnisnih sindikata (ASNS) – da se umire ili će proći kao Vojni sindikat. ASNS u saopštenju za javnost ističe da je Ministar odbrane ujedno i predsednik vladajuće stranke i da „bez pardona krši Ustav i postojeće zakone“. 

„Da ukažemo da je pravo na sindikalno organizovanje jedno od osnovnih ljudskih prava garantovanih poveljom UN, konvencijama MOR-a, Evropskom socijalnom poveljom i nizom drugih dokumenata koje je Srbija ratifikovala i obavezala se da ih primenjuje. Da li to znači da će sutra, ako bude ministar energetike, Vučević tražiti zabranu rada sindikata u Kolubari, EPS-u? Posebno zabrinjava činjenica da izjave predsednika vladajuće stranke imaju posebnu težinu, jer se sutra očekuje da se pretoče u politike i zakone“, navodi se u saopštenju ASNS.

Članovi ASNS – Vojska Srbije, tada najvećeg sindikata u Vojsci, punopravnog člana Federacije evropskih vojnih sindikata, prvo su trpeli veliki pritisak i ucene da se iščlane, da bi nakon toga sindikat bio podeljen, prepušten „podobnima”, a zatim marginalizovan, piše u saopštenju sindikata.

Foto: Matija Jovanović

Oglasili su se i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, koji izražavaju najdublju zabrinutost i najoštrije osuđuju hapšenje Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije, kao i privođenje više članova i funkcionera istog sindikata.

„Smatramo da su ovi postupci direktni politički obračun sa sindikalnom organizacijom, što označava alarmantan početak Putinizacije naše zemlje – metodama koje imaju za cilj gušenje slobode govora, zastrašivanje i potiskivanje neistomišljenika“, stoji u saopštenju „Sloge“.

U sindikatu „Sloga“ smatraju da su ovakvi potezi nedopustivi u demokratskom društvu, i da nas direktno podsećaju i na mračne periode prošlosti, kada su nedemokratski režimi u ime patriotizma i nacionalizma koristili represiju i hapšenja kao sredstvo za obračun sa sindikatima, radničkim organizacijama i njihovim liderima kroz „okrivljavanje i podmetanje krivice“.

I sindikat „Nezavisnost“ je danas saopštio da osuđuje svaki oblik pritisaka na rad sindikata i mešanje državnih institucija u njihov rad. Za Nezavisnost je takođe neprihvatljiv svaki pokušaj politizacije sindikalnog delovanja sa bilo koje strane jer šteti celom sindikalnom pokretu u Srbiji.

„Sindikat mora da bude nazavisan i sve probleme u njegovom funkcionisanju treba da rešavaju organi sindikata. Izjave zvaničnika o potrebi brisanja sindikata iz zakona i zabrani njegovog delovanja u sektorima odbrane i bezbednosti predstavljaju neprihvatljivo kršenje prava na sindikalno organizovanje, garantovano Ustavom i zakonima Republike Srbije“, ističe se u saopštenju sindikata „Nezavisnost“.

Svi sindikati pružaju punu podršku kolegama iz Vojnog sindikata, a posebno predsedniku Novici Antiću i zahtevaju od nadležnih da ga hitno puste na slobodu.

A.G.A., M.M.

Prethodni članak

Velika pobeda studenata: FPN neće povećati školarine

Odluka suda u Alabami prema kojoj su embrioni ljudska bića može imati ozbiljne posledice

Sledeći članak