Slovenija je uvela zabranu rada nedeljom u trgovinama

Izvor: pickpik.com

Slovenački parlament je pre dva dana usvojio predlog Levice o izmenama Zakona o trgovini kojima se zabranjuje rad nedeljom i državnim praznicima u prodavnicama. Za ovaj predlog je glasalo 72 poslanika i poslanica dok ih je 13 bilo protiv.

Prema usvojenom predlogu zabrana rada nedeljom se neće odnositi na trgovine sa prodajnim prostorom manjim od 200 kvadratnih metara koje se nalaze na benzinskim pumpama, aerodromima, lukama, železničkim i autobuskim stnaicama i graničnim prelazima.

Inicijativa za zabranu rada nedeljom je potekla od Sindikata radnika u trgovini Slovenije, što je Levica uobličila u zakonski predlog koji je ušao u skupštinsku proceduru u maju, o čemu smo ranije pisali.

Prema ranije sprovedenom istraživanju organizacije CEDRA, više od 95% angažovanih u trgovini je podržavalo zahtev da se zabrani rad nedeljom, što je sindikatima i Levici bio jasan znak da deluju u pravcu donošenja ovakvih zakonskih odredbi.

U Srbiji se već godinu dana živo diskutuje o mogućnosti zabrane rada nedeljom, inicijativa je takođe potekla od sindikata da bi zatim zaživela i među različitim organizacijama i na društvenim mrežama. Zahtevu za zabranu rada nedeljom je dodatni podstrek dala i novonastala epidemiološka situacija koja je pokazala da je snabdevanje građana moguće iako prodavnice ne rade svakog dana, međutim ovaj zamah je naišao na politički vakum u kojem se država nalazi od kada su raspisani parlamentarni izbori.

M.M.

Prethodni članak

Stazama pobede – Zrenjaninski socijalni forum poziva na programe obeležavanja Dana oslobođenja Zrenjanina

In memoriam: Robert Fai

Sledeći članak