Slovenija sve bliža zabrani rada nedeljom u trgovinskim lancima

Izvor: pickpik.com

Zakon o zabrani rada nedeljom koji se na predlog slovenačke Levice juče našao na skupštinskom glasanju usvojen je u prvom stepenu sa 65 glasova za i 12 protiv. Predlog će sada biti upućen nekom od skupštinskih odbora kao i Socijalno-ekonomskom savetu na dodatno razmatranje nakon čega se očekuje ponovno izjašnjavanje slovenačkog parlamenta.

Inicijativa za zabranu rada nedeljom je potekla od Sindikata radnika u trgovini Slovenije, što je Levica uobličila u zakonski predlog koji su podneli Skupštini pre dve nedelje.

Predlagači zakona su kao glavni argument isticali da se tokom epidemije koronavirusa pokazalo da je sasvim moguće funkcionisanje društva i bez supermarketa koji su otvoreni nedeljom.

Ukoliko predlog zakona bude usvojen u drugom stepenu, više od sto hiljada radnika i radnica u trgovini i povezanim delatnostima će dobiti pravo na slobodno vreme, mogućnost da provedu vreme sa svojim porodicama i priliku da se odmore pred novu radnu sedmicu, saopštavaju iz Levice.

Još uvek nije odlučeno koji od skupštinskih odbora će dobiti predlog zakona na dalje razmatranje, a on će svakako biti upućen i Socijalno-ekonomskom savetu Slovenije. Predlagači očekuju da će na ovim instancama doći do većeg pritiska kompanija koje žele da što je moguće više liberalizuju ovaj zakonski predlog pa je tako jedan od njihovih zahteva da se omogući rad marketa u turističkim mestima.

Ipak, ohrabrenje pruža podrška koju zabrani rada nedeljom daju same radnice i radnici u trgovini. Prema istraživanju koje je sprovela organizacija CEDRA, više od 95% angažovanih u trgovini podržava zahtev da se zabrani rad nedeljom.

Na potporu radnika i radnica računa i Levica:

Široka podrška predlogu zakona među radnicama i radnicima u marketima dokazuje da se kvalitet života ne može meriti profitnom logikom. Ovo moramo imati na umu sada kada se život vraža u normalu nakon epidemije tokom koje su radnje bile zatvorene nedeljom bez ikakvih problema.

M.M.

Prethodni članak

CINS: građani strankama donirali milijardu i po dinara

Susreti sa levicom: Arnaldo Otegi

Sledeći članak