Srbija povećava budžet za odbranu, vojsku i policiju nauštrb zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite

Grupa nevladinih organizacija podnela je Komitetu za ekonomska, socijalna i kulturna prava UN alternativne izveštaje o primeni Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima uoči zasedanja Komiteta

Nevladine organizacije upozoravaju na to da je Srbija u proteklih osam godina smanjila javna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu, tako da su ulaganja u zdravstvo već dugo niža nego u ostalim zemljama istočne i srednje Evrope. Istovremeno, država je povećala ulaganja u odbranu, vojsku i policiju, i to nauštrb socijalne zaštite.

„Iz budžeta za socijalnu zaštitu je 2016. godine preko budžetske rezerve prebačeno 14 miliona evra u Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije. Ministarstvu odbrane je sličnim mehanizmom dve godine kasnije iz budžeta prebačeno još 183 miliona evra, a ta je transakcija označena kao državna tajna“, navodi se u saopštenju Inicijative za socijalna i ekonomska prava – A11.

Nevladine organizacije skreću pažnju javnosti na to da u ponedeljak, dvadesetprvog februara, počinje trodnevna sednica Komiteta UN za ekonomska, socijalna i kulturna prava. Delegacija države Srbije će na ovoj sednici predstaviti Treći izveštaj Srbije primene Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, te odgovarati na pitanja Komiteta o stepenu njihovog poštovanja, a Komitet će svoje mišljenje i nove preporuke za unapređenje stanja izdati u martu.

Grupa nevladinih organizacija, uključujući i Inicijativu za socijalna i ekonomska prava – A11, je Komitetu uoči sednice podnela alternativne izveštaje koji otkrivaju da je stanje u ovoj oblasti zabrinjavajuće. Alternativni izveštaj A11 sadrži analizu raspodele i trošenja budžetskih sredstava od uvođenja mera štednje 2014. godine i rezultat je saradnje ove inicijative sa njujorškim Centrom za ekonomska i socijalna prava (CESR).

Civilno društvo je i ovom prilikom ocenilo da su mere štednje unazadile prava građana na lečenje, obrazovanje, socijalnu zaštitu, rad, pravičnu zaradu i druga prava iz ovog korpusa ljudskih prava, te da su najteže pogodije najsiromašnije. Oni navode da u riziku od siromaštva u Srbiji živi 1.5 miliona ljudi, a da je gotovo 500.000, ili oko 7% građana, već osam godina u apsolutnom siromaštvu. Broj korisnika usluga centara za socijalni rad je tokom protekle decenije porastao za oko 50 000. Umesto da se udeo BDP za socijalnu zaštitu zbog toga poveća, on je smanjen za pola procenta, dok je broj stalno zaposlenih u centrima za socijalni rad opao za petinu.

U istom periodu opala su i ulaganja u obrazovanje i zdravstvo, a država je, kako se navodi, potrošila milijardu evra na kazne i penale za izgubljene sudske i arbitražne postupke.

„Mi smo zemlja koja deset godina ne smanjuje broj siromašnih, a nema strategiju za borbu protiv siromaštva, a pritom smo i zemlja koja je ukinula Tim za suzbijanje siromaštva i socijalnu inkluziju. Da li to znači da za našu državu siromašnih nema?“, izjavio je ovim povodom Danilo Ćurčić iz A11.

Inicijativa A11 je najavila da će u narednim danima i nedeljama izvestiti javnost o toku sednice Komiteta UN i njegovim preporukama.

I.K.

Prethodni članak

RERI: Opasnim otpadom u Srbiji se upravlja sve neodgovornije

Dan crvenih knjiga

Sledeći članak