Šta roditeljima znači besplatan vrtić ako im se deca razbole, pita Zeleno-levi front

Vrtić „Zeka“ u Malom Mokrom Lugu već duže od godinu dana radi sa nesaniranim problemom curenja vode. Zeleno-levi front podseća na, kako kažu, katastrofalnu politiku grada Beograda kada je u pitanju briga o deci.

dvoriste vrtića

Kako su mediji ranije pisali, Vrtić „Zeka“ u Malom Mokrom Lugu od poslednjeg renoviranja ima problem sa curenjem vode, zbog čega se jedna prostorija od ukupno pet uopšte ne koristi jer nije uslovna. Roditelji upozoravaju da je to 20 odsto kapaciteta vrtića, te da su prinuđeni da decu, najčešće jaslenog uzrasta, upisuju u obližnje privatne vrtiće.

U svom saopštenju Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd navodi da su roditelji dobili obećanja da će radovi krenuti 15. septembra, ali se to do danas nije desilo. Ova stranka podržava zahtev roditelja, jer zdravlje dece mora biti apsolutni prioritet svake gradske vlasti.

„Skandalozna je činjenica da je potrošeno preko 20 miliona dinara na rekonstrukciju ovog vrtića 2020. godine, a da je vrtić neuslovan za boravak dece. Razmere problema su tolike da vrtić ove godine nije upisivao novu jaslenu grupu, jer je jedna od pet prostorija neadekvatna za boravak dece. Pošto je sekretarka za obrazovanje i socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić obišla vrtić i videla u kakvom je stanju, pitamo se koji je je dodatni razlog potreban, pored vlage i buđi u prostoru gde borave deca, da bi ona reagovala?“, navodi se u saopštenju ove stranke.

„Podaci pokazuju da vlast SNS/SPS ne gradi nove vrtiće, već subvencijama pomaže razvoj privatnog sektora. Novost je ipak da su postali toliko bahati da dozvoljavaju urušavanje postojećih javnih vrtića, kako bi pravili posao privatnim vrtićima na štetu gradskog budžeta. Politika Zeleno-levog fronta je državni vrtić za svako dete, a to podrazumeva ulaganje u nove kapacitete, i osnaživanje postojeće mreže državnih vrtića, sa ciljem da svako dete u Beogradu ima mesto u kvalitetnom državnom vrtiću“, izjavila je Natalija Stojmenović, gradska odbornica.

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd već godinama skreće pažnju na katastrofalnu politiku grada Beograda kada je u pitanju briga o deci, navodi se u saopštenju i dodaje da je u privatne vrtiće u Beogradu, kroz subvencije uloženo je 40 miliona evra, dok izgradnja jednog košta 1,5 miliona evra. Taj novac je kako kažu iz ove stranke dovoljan za izgradnju 30 novih vrtića.

Podsetimo, troškovi boravka dece u privatnim vrtićima u Beogradu su od septembra ove godine skuplji i pored povećanja iznosa subvencije, što je omogućeno novim Odlukama Grada, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

I.P.


Prethodni članak

Planinarski savez Srbije: Ne planinari se da se vide beton i staklo

Prvi ANTI-SLAPP zakon u regionu bi mogao da bude donesen u Federaciji BiH

Sledeći članak