Štrajkom do ispunjenja dela zahteva radnika i radnica u Kostolcu

Foto: Jelena Mladenović

Nakon višemesečnog slanja dopisa i dvodnevnog štrajka sindikat „Usluge-Kostolac“ je obezbedio povećanje satnice za 7% za više stotina zaposlenih radnika i radnica u ovom preduzeću.

Sindikalna organizacija „Usluge-Kostolac“ je od poslodavca PD „Kostolac Usluge“ d.o.o. prvobitno zahtevala povećanje satnice za 11%, ali i poboljašnje uslova rada i prestanak vršenja pritiska na članove ovog sindikata.

Sindikat se u više navrata od početka godine obraćao poslodavcu sa ovim zahtevima ali do poziva na razgovor i pregovore nije došlo. Usledila je najava štrajka za početak juna, ali je on zbog pomeranja izbora odložen za 21. jun kada se sindikat obratio i Skupštini preduzeća sa molbom za rešavanje ovog spora s obzirom da je rukovodstvo firme ignorisalo zahteve radnika i radnica.

Iz sindikata kao osnovni razlog za štrajk vide to što zaposleni u njihovom preduzeću „rade za minimalne zarade, a jedan veliki broj angažovanih lica ima 25.000 i 27.000 dinara što je i niže od Republičkog minimalca“. Vrednost sata u ovoj firmi se godinama nije povećavala dok su troškovi života svakog meseca sve veći, tvrde iz sindikata „Usluge-Kostolac“.

Foto: Jelena Mladenović

Ne daju nam ništa, nikakva sredstva, uniforme i cipele stignu kad stignu. Kažu da nema para za povećanja zarada, a kupili smo kombi, dve nove lade, korsu … a nismo podigli neke kredite za sve to, znači ima para. Moramo malo da mislimo i na zaposlene – da se poveća zarada, izjavio je predsednik sindikata Slađan Savić, nakon pregovora sa Skupštinom preduzeća.

Privredno društvo „Kostolac Usluge“ d.o.o. je državno preduzeće osnovano 2004. godine u Kostolcu, procesom restrukturiranja i izdvajanjem iz EPS-a. Oko 700 zaposlenih od kojih je oko 150 na PP ugovorima radi na poslovima obezbeđenja, održavanja higijene i održavanja drobilane uglavnom za TE „Kostolac“ i kopove „Kostolac“, firme koje takođe rade u sistemu EPS-a.

M.M.

Prethodni članak

Značajan rast presuda za silovanje nakon izmene zakona u Švedskoj

SAD: Ima li mesta za policijske sindikate u radničkom pokretu?

Sledeći članak