Suzavac, vodeni topovi, razbijene glave, napadi na novinare, privođenje aktivista – još jedni izbori u Srbiji

Izborni dan su obeležile neregularnosti i nasilje prema građanima koji su pokušavali da ih spreče.

Ako živite u Srbiji a imate prijatelje i porodicu u inostranstvu verovatno su vas zvali da im kažete da li je počeo građanski rat.

Jer, jučerašnji izborni dan su obeležile scene sukoba između mašinerije SNS-a i građana koji su pokušavali da spreče izborne neregularnosti.

Suzavcem branjene kutije duplih biračkih spiskova

Teško je odlučiti se za najdramatičniju. Prizor suzavca i vode koja kulja iz šmrka na građane koji su rasturili kol-centar SNS-a na novosadskom Sajmu se visoko plasira. Dopunjavaju ga slike „aktivista“ SNS-a koji su iz zgrade Sajma bežali sa punim kutijama papira za koje se podozreva da su dupli birački spiskovi.

Neki i nisu samo bežali sa majicama preko glave, nego besneli što su prekinuti – pa je tako jedan od vrednih SNS mrava, NN lice sa kačketom, prilikom povlačenja pesnicom udario novinara Danasa Uglješu Bokića.

Reagovanja SNS-a, ali i policije, na ova dešavanja i sama dižu pritisak. Politika je objavila da je Srpska napredna stranka saopštila da je oko stotinu građana izvršilo „brutalan i rušilački napad na javnu imovinu Novosadskog sajma i to na prostorije koje je legalno i legitimno zakupila SNS, i ukojima se nalazi kol-centar stranke“. „’vandali i kriminalci, njih oko 100, pokušali su da provale u prostorije u kojima je kol-centar i tada su razvaljivali vrata i uništavali sve pred sobom“, objavio je SNS. SNS je naglasio da je kol-centar stranke legalno zakupio prostorije i da je radio po zakonu, a isključivanje struje od strane građana od spolja nazvao „direktnim terorističkim činom“.

Cirkusu se pridružila policija koja prvo nije htela da na molbu građana uđe u Sajam proveri da li se u njemu vrše nelegalne radnje, da bi iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli da „osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu“, u dosadašnjem toku izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata.

A, valjda da ih ne bi bilo, MUP je kasnije priveo nekoliko aktivista koji su se u NS zaputili iz Beograda i predao ih BIA-i na informativni razgovor koji je potrajao tri sata. O tome je na svom profilu na društvenim mrežama javnost obavestio jedan od zadržanih, za BIA-u „bezbednosno indikativna“ osoba, Ivan Bjelić.

Za MUP su jedini incidenti pokušaj građana da dokažu nezakonite radnje

U vreme izdavanja pomenutog saopštenja MUP-a bilo je poznato da je sličan kol-centar SNS-a otkriven u Beogradu, u SC „Banjica“, i da je i tamo itekako došlo do incidenata. Iz „Kreni-promeni“ su naveli da su Na Banjici „primećeni privatni podaci građana, dupli birački spiskovi, te da se radi o protivpravnom korišćenju javnog prostora“, kako je izvestio NIN. „Prisutni su, inače, odbili da odgovaraju na pitanja o čemu se radi u SC „Banjica“ i za šta su zakupili prostorije“, dodaje se.

Scenario je bio sličan: i ovde se pojavilo lice sa ugovorom o zakupu, čiju validnost predstavnici opozicije osporavaju, a Više javno tužilaštvo u Beogradu je u saradnji sa MUP-om saopštilo da „za sada nema dokaza da je u SC ‚Banjica‘ izvršeno bilo koje krivično delo, kako to tvrde pojedini učesnici izbornog procesa“.

Da brani kol-centar je sa ekipom TV Informer došao i Dragan J. Vučićević, u pratnji Sime Spasića. N1 je izvestio da je Vučićević vikao na narodnog poslanika Đorđa Pavićevića, a šef poslaničkog kluba ZLF-a Radomir Lazović je naveo da je tokom pokušaja sprečavanja rada kol-centra dobio pretnje smrću.

Picerija – bunker za duple spiskove

Do incidenta zbog duplih biračkih spiskova je došlo i na Dorćolu, gde su građani i predstavnici opozicije našli kol-centar SNS-a u jednoj piceriji. Video snimci pokazuju kako jedna od mladih žena koje su tu bile okupljene prilikom izlaska iz prostorije napada aktivistkinju ZLF-a, daveći je majicom, nakon što joj se aktivistkinja obratila rečima „Sramotica“. Vlasnik picerije je takođe smatrao legitimnim da se od predstavnika opozicije fizički brani, udarajući Lazovića.

Kako se čuje na snimku, a prenosi Nova.rs, vlasnik picerije Sovtić u jednom momentu izgovara: „Znaš za šta ja živim? Da je**m takve pedere, ko što ste vi. E zato ja živim. Ja držim Dorćol!“. Ko prati društvene mreže može da se zabrine i nad brojem komentara koji ovim izjavama i ponašanju daju za pravo.

Napad na kourednika portala Mašina; snimak ekrana, Mašina

Ciglom u glavu

Predstavnici opozicije i novinari našli su se na meti napada i na drugim mestima. U Zemun polju je aktivista Zeleno-levog fronta zadobio povrede glave udarcem metalnom šipkom, ali je u sukobu povređen i predsednik lokalnog odbora SNS-a.

Tokom tih dešavanja napadnut je i urednik našeg portala, Marko Miletić. Na njega je nasrnulo nekoliko lica dok je u snimao duple biračke spiskove koje su mu opozicioni aktivisti i članovi Gradske izborne komisije dali na uvid nakon što su ih dobili od aktivista SNS-a.

U nedelju, drugog juna, glasalo se u 67 gradova i opština (bez gradskih opština). Već u 11 časova 2. juna CRTA je utvrdila preko 20 nepravilnosti na izborima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a glasanje se nastavilo u tom duhu. SNS je odneo ubedljivu pobedu u velikoj većini, sa izuzetkom Niša i Čačka.

I.K.

Prethodni članak

Poziv na međunarodni štrajk u kulturi zbog genocida u Gazi

Nema saradnje sa SNS, poručuju opozicioni političari iz Niša koji su zbirno osvojili većinu

Sledeći članak