Transformacijom javnih preduzeća SNS bi pokrenuo totalnu pljačku, poručuju iz Političke platforme Solidarnost

Dok građani Srbije nedeljama protestuju uznemireni tragedijama i nasiljem koje eskalira u našem društvu i poručuju kako sve treba da stane dok ne preispitamo ove probleme i pozovemo na odgovornost, naprednjačka vlast ne staje, poručuju iz Političke platforme Solidarnost i upozoravaju da je umesto toga, Vlada Srbije je u četvrtak usvojila predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima, kojim je otvorila put za konačnu rasprodaju javnih dobara.

Konferencija za medije ispred Ministarstva privrede

„U jeku najvećih protesta protiv vlasti koje su inicirale tragedije koje su se dogodile u masovnim pucnjavama početkom maja, kao i očigledno planiranih i insceniranih nereda na Kosovu dešava se dovršavanje pljačke preostale državne imovine. Ovakvo otvaranje mogućnosti da se državna preduzeća lako prodaju, svedoči o nastavku pljačke koja je drugo lice SNS-a“, rekla je Melanija Lojpur, portparolka Političke platforme Solidarnost.

Mediji su juče pisali da je Predlogom Zakona o upravljanju privrednim društvima predviđeno je da će se javna preduzeća transformisati u DOO ili AD. Preduzeća poput Jugoimport SDPR-a, Emisiona tehnika i veze, Putevi Srbije, Pošte Srbije, Srbijagas, Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, Resavica – preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja, Srbijavode, Srbijašume, Nacionalni park Tara, NP Fruška Gora, NP Đerdap, Skijališta Srbije, Nuklearni objekti Vinča kao i brojna javna preduzeća sa Kosova, obuhvaćena su ovim zakonom.

Lojpur upozorava da promenom pravne forme, privatizacija odnosno prodaja javnih resursa, dobara i preduzeća postaje lakša i izvesnija. „Ne sme se zaboraviti da je zakonom propisana obaveza da se u roku od 3 godine ministarstvu dostavi izveštaj o nepokretnoj imovini preduzeća, što je u slučaju prelaska u AD ili DOO veoma indikativno“, dodaje ona.

„Poslednjih godina svedoci smo užasnog raslojavanja u društvu, a ovo što nas čeka predstavlja završni čin jedne epohe. Epohe beskrupulozne pljačke i nehumane eksploatacije radnika i radnica. Društvo koje se putem medija polarizuje, rečnikom u Skupštini dehumanizuje, a ponašanjem nosioca funkcija nipodaštava, mora završiti u fazi totalne pljačke koju je SNS ozakonila i u njoj učestvuje“, izjavila je portparolka Solidarnosti.

Eksponenti ove vlasti došli su pre 30 godina na političku scenu – tada je pljačka ovog društva počela. Sa njihovim padom, dolazi do završne scene – rasprodaje pred fajront. Politička platforma Solidarnost, kao deo stranke Zajedno učiniće sve kako bi ovo zaustavila. Naša je obaveza da javna preduzeća tretiramo kao resurs i opšte dobro, odnosno kao zalog za našu sigurniju budućnost. Iz tih razloga ova preduzeća moraju ostati u javnom vlasništvu.

I.P.

Prethodni članak

Neizvesno je da li će Apelacioni sud napokon odbaciti zahtev za izručenje kurdskog političara Turskoj, kažu iz Inicijative za slobodu Edževita Piroglua

Večeras se održava razgovor o knjizi HERMAN, QUO VADIMUS, posvećenoj radničkom intelektualcu Bogomiru Hermanu

Sledeći članak