U Velikoj Britaniji 800 pomoraca otpušteno bez najave, sindikat zahteva hitnu pravnu intervenciju

„Naložili smo našim članovima da ostanu na brodovima i zahtevamo da naši članovi koji rade za P&O u Velikoj Britaniji budu zaštićeni“, izjavili su iz sindikata.

Britanski trajektni operator P&O otpustio je bez najave 800 radnika. Radnici su obavešteni da su otpušteni putem Zoom poziva. Ta kompanija namerava da zameni otpuštene radnike jeftinijom agencijskom radnom snagom iz inostranstva koja će biti plaćena mnogo manje od minimalne plate.

Generalni sekretar sindikata RMT, Mik Linč, rekao je da sindikat traži hitan pravni postupak zbog „jednog od najsramnijih dela u istoriji britanskih radnih odnosa“. Dodao je: „Naložili smo svojim članovima da ostanu na brodovima i zahtevamo da naši članovi koji rade za P&O u Velikoj Britaniji budu zaštićeni i da državni sekretar interveniše kako bi spasio pomorce iz Velike Britanije“, prenosi Gardijana.

Prema pisanju Gardijana, nakon što je sindikat pozvao radnike da ostanu na brodovima, u Doveru i Larnu je primećeno privatno obezbeđenje koje se, opremljeno lisicama, spremalo da ukloni posadu sa brodova. U Doveru i Halu su primećena i vozila sa radnicima koji bi zamenili otpuštene.

Iz P&O su saopštili da su morali da donesu tešku odluku otpuštanja ljudi, da bi osigurali održivost poslovanja kompanije.

Ovaj postupak P&O bi mogao da košta kompaniju stotine hiljada funti za nepravedna otpuštanja i kazne za kršenje zakona, rekli su pravni stručnjaci za Gardijan.

P&O Ferries negira da je svojom akcijom prekršio zakon. Takođe, kako javlja BBC, otpuštenim radnicima nudi odštetu od 36,5 miliona funti.

P&O je u vlasništvu kompanije DP World, jednog od najvećih lučkih operatera na svetu, čiji je pak vlasnik državni investicioni fond Dubaija, kojim predsedava sultan Ahmed bin Sulajem, koji je takođe na čelu carinske uprave Dubaija. DP World poseduje i luku London Gateway.

A.J.

Prethodni članak

Evropska prestonica kulture 2022 – Novi Sad: utešna nagrada u odsustvu evropskih integracija?

UNICEF: Afrika nema bezbednu vodu za piće, neophodno je značajno unapređenje sektora voda

Sledeći članak